Středa, 24. dubna 2024

Umicore investuje v Polsku do závodu na materiál pro baterie

Umicore investuje v Polsku do závodu na materiál pro baterie

Belgická společnost Umicore investuje v Polsku více než 1,38 miliardy zlotých (8,2 miliardy Kč) do nového závodu na výrobu katodových materiálů používaných pro výrobu baterií do elektrických vozů. Uvedlo to dnes polské ministerstvo pro podnikání a technologie. Závod bude prvním svého druhu, jaký Umicore postaví v Evropě, a investice přichází v době, kdy se Evropská unie snaží rozšířit výrobu baterií pro elektrické vozy v regionu.

Závod se bude nacházet ve městě Nisa na jihozápadě Polska. Výroba by měla začít koncem roku 2020 a závod zaměstná více než 400 osob. Součástí závodu bude i výzkumné a vývojové centrum.

"Investice Umicore v Nise výrazně přispěje k realizaci iniciativy Evropské unie zaměřené na podporu udržitelného rozvoje bateriového průmyslu," prohlásil generální ředitel Umicore Marc Grynberg.

Firma Umicore je přední firmou zaměřenou na recyklaci a technologie materiálů a patří mezi největší producenty materiálu pro výrobu baterií. Celkem má 9700 zaměstnanců a její loňský obrat činil 12,3 miliardy eur (314 miliard Kč).

V Polsku firma působí od roku 1996. V roce 2016 zde otevřela závod na katalyzátory ve městě Nová Ruda blízko Vratislavy, kde má 80 zaměstnanců, napsaly agentury PAP a Reuters.

Katodové materiály jsou jednou z nejdůležitějších součástí lithium-iontových baterií, které se používají ve většině dnešních elektrických vozů. Určují výsledné vlastnosti baterií, jako spolehlivost, trvanlivost a velikost, což má vliv na zrychlení a výkon elektrických aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů