Úterý, 19. března 2024

Ostravská odpadová společnost chystá průzkum mezi obyvateli

Ostravská odpadová společnost chystá průzkum mezi obyvateli

Městská odpadová společnost OZO Ostrava chystá po šesti letech průzkum mezi obyvateli. V dotazníkovém šetření bude zjišťovat povědomí lidí o třídění odpadů. Výsledky chce společnost využít při další tvorbě systému nakládání s odpady. Novinářům to dnes řekl jednatel společnosti Karel Belda.

Dotazníkové šetření bude mít dvě fáze. Vyplněný dotazník mohou zájemci odevzdat na dni otevřených dveří, který společnost chystá na tuto sobotu ve svém areálu v Kunčicích. Na podzim se průzkum uskuteční i u supermarketů.

V Ostravě bylo loni vyprodukováno nejvíce odpadů za posledních sedm let, celkem 112.570 tun. Oproti roku 2016 je to nárůst bezmála o 10.000 tun. Přestože odpadu přibylo, daří se zároveň zvyšovat jeho využití. Loni to bylo 47 procent, tedy zhruba o šest procent více proti předloňsku. Za nárůstem množství vyprodukovaného odpadu je především zvýšení sběru zeleně i růst množství velkoobjemového odpadu. Loni jeden Ostravan vyprodukoval 390 kilogramů komunálního odpadu, v roce 2016 to bylo 353 kilogramů.

Společnost OZO nyní spustila i osvětovou kampaň Pro Ostravu bez odpadu, kterou chce motivovat občany k předcházení vzniku odpadů. Do ostravských domácností proto distribuovala vzdělávací brožuru.

"Doposud jsme se snažili Ostravany vést zejména k třídění odpadu. Teď chceme jít ještě dál a ukázat jim, jak vzniku odpadu předcházet. Tento trend je nezbytný i proto, abychom v budoucnu stále více nezatěžovali životní prostředí," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Součástí brožur je i dotazník, který lze odevzdat na dni otevřených dveří. Za vyplnění chce společnost dát návštěvníkům skládací, opakovatelně využitelnou nákupní tašku, která má nahradit jednorázové plastové tašky. Den otevřených dveří se koná jednou za dva roky a přiláká na 3000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů