Úterý, 19. března 2024

Oteplování podle mykologů mění spektrum hub v Česku

Oteplování podle mykologů mění spektrum hub v Česku

Vzhledem k oteplování klimatu se v českých lesích mění i spektrum hub. Lidé mohou nacházet teplomilnější druhy, které se zde dříve nevyskytovaly nebo rostly jen výjimečně. Jde například o hřib rubínový a bronzový nebo běločechratku trojbarvou. ČTK to řekl mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran. Skladba hub se podle něj takto změnila v posledních několika letech.

"Jsou to druhy, které byly velice vzácné a vyskytovaly se jen na nejteplejších místech, jako hráze rybníků. Teplomilné houby, které rostly jen v jižní Evropě, se postupně posouvají na sever," uvedl Beran.

Změna klimatu podle něj také mění houbařskou sezonu. Například kvůli nedostatku srážek nerostou houby souvislou dobu. "Jedná se o čím dál víc nárazovou záležitost. Voda je zkrátka pro houby limitující faktor," uvedl. Oteplování podle Berana ale způsobuje i to, že houbařská sezona se posouvá do pozdnějšího období. "Zatímco dříve se končilo v říjnu, nyní lidé houby nacházejí i v listopadu," řekl.

Výkyvy počasí se projevily i letos. Beran uvedl, že houby rostly ve větší míře na přelomu června a července a pak dva měsíce prakticky vůbec. Situace se změnila v posledních dnech, což ovlivnilo větší množství srážek ze začátku září. Vzhledem k tomu mohlo Jihočeské muzeum uspořádat výstavu, která dnes v Českých Budějovicích začala. "Její termín určujeme vždy s předstihem a pak musíme doufat, že houby porostou. Letos jsme měli víc štěstí než rozumu, protože ještě pár dní před začátkem výstavy toho v lesích moc nebylo," uvedl.

Koncem minulého týdne se však situace změnila a nyní lidé nacházejí spoustu hub. První den výstavy v Jihočeském muzeu nabídl veřejnosti na 350 druhů hub a spektrum se podle Berana ještě v následujících dnech rozšíří. "Do počtu druhů se jedná o jednu z nejpovedenějších výstav za posledních několik let," řekl.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů