Úterý, 19. března 2024

Nová zelená úsporám plná revolučních novinek - nabídne dotace na zateplení svépomocí, výměnu kamen i kompletní vyřízení přes internet

 Doslova revoluční nabídku přichystalo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR majitelům a stavitelům rodinných domů.

Nová zelená úsporám plná revolučních novinek - nabídne dotace na zateplení svépomocí, výměnu kamen i kompletní vyřízení přes internet

Od 15. října mohou získat dotace z programu Nová zelená úsporám také na úsporné rekonstrukce domů realizované svépomocí, venkovní stínicí techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení. Balíček podzimních novinek přinese ještě více podporovaných opatření, pro větší okruh žadatelů i jednodušší cestu k získání dotace.

Novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám (NZÚ) dnes představil ministr životního prostředí Richard Brabec na veletrhu FOR ARCH 2018 na stánku Státního fondu životního prostředí ČR. Zároveň zde odstartoval 4. ročník soutěže Pasivní dům 2018 se zbrusu novou kategorií Zelená rekonstrukce.

,,Naší snahou je program Nová zelená úsporám neustále přizpůsobovat aktuálním trendům v oblasti energetických úspor, zpřístupňovat většímu počtu žadatelů a majitele domů motivovat, aby o úsporných renovacích a energetické náročnosti staveb přemýšleli komplexně. Zároveň se snažíme získání dotace co nejvíce usnadnit a administrativně zjednodušit," uvedl k novinkám ministr Richard Brabec s tím, že od startu programu v roce 2014 bylo vyplaceno 22 tisícům žadatelů na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů přes 4 miliardy korun. Dalších více jak 14 tisíc žádostí za 4 miliardy korun je do programu podáno.

Dotace na zateplení svépomocí i stínicí techniku

Nejvýraznější změny v ,,zelených" dotacích se dotknou úsporných rekonstrukcí rodinných domů, o něž žádá zhruba polovina ze všech uchazečů. ,,Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018. Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí," upřesňuje jednu ze zásadních změn programu ministr Brabec. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může přitom uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

Spolu se zateplením podpoří rezort životního prostředí nově také instalaci venkovní stínicí techniky, jež ve výsledku přinese ještě větší energetické úspory. ,,Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností," vypočítává výhody nově podporovaného opatření Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, mohou si přijít až na 1000 Kč na m2 plochy okna.

Sto padesát tisíc pro nízkoenergetické novostavby

Ze změn v programu se mohou těšit i stavebníci, kteří plánují stavbu rodinného domu. Zatímco doposud bylo možné čerpat dotaci pouze na novostavby v pasivním standardu, nyní si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, tedy tzv. rekuperace.

,,Od října budeme nově přispívat částkou 150 tisíc korun na stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací, nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely," informuje ministr Brabec.

Kombinovat dotace se vyplatí, podpora výměny kamen bez nutnosti zateplení

Zateplení domů mohou žadatelé vhodně kombinovat i s dalšími úsporami. Například mohou instalovat solární systém pro ohřev vody a vytápění, instalovat malou domácí fotovoltaickou elektrárnu, využívat teplo z odpadní vody nebo pořídit nový ekologický zdroj vytápění. ,,Dotaci od nás získají na zateplení domu i na pořízení těchto doplňkových systémů díky čemuž budou bydlet úsporněji a výrazně jim klesnou náklady za provoz jejich domů," uvádí Petr Valdman. Úplnou novinkou je pak možnost získat dotaci 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem. Tato kombinace poskytuje ještě větší přínos jak z hlediska životního prostředí a provozních nákladů tak z hlediska návratnosti vložených finančních prostředků.

,,Doba ekonomické prosperity nahrává tomu, aby lidé mysleli na horší časy a snížili si provozní výdaje za vytápění a ohřev teplé vody třeba odkládanými renovacemi či instalací alternativních zdrojů energie. Program Nová zelená úsporám lze už dnes také propojit s kotlíkovými dotacemi. V kotlíkových dotacích mohou majitelé domů získat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. A pokud navíc zateplení nebo instalují solární systém s podporou z Nové zelené úsporám, získají dotační bonus na nákup kotle dalších až 20 000 korun," upřesňuje Richard Brabec.

Oba programy se navíc navzájem doplňují. Tam, kde nejdou využít kotlíkové dotace, nastupuje NZÚ, ze které získáte dotaci i na výměnu starých kamen. ,,Nově, od 15. října, ale půjde z Nové zelené úsporám vyměnit stará kamna na tuhá paliva, na jejichž výměnu nelze kotlíkovou dotaci získat a nebude nutné u toho mít současně zateplený dům. Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Na výměnu kamen za nový ekologičtější i úspornější a výkonnější zdroj vytápění přispěje MŽP až 80 000 korun," doplňuje ministra Petr Valdman.

Jednodušší vyřízení dotace, celkově méně papírování

,,Ve snaze nabídnout ještě jednodušší a hlavně pohodlnější vyřízení dotace, budou moci žadatelé zasílat jak žádost tak veškeré související dokumenty ke zpracování přes internet. Dotaci tak vyřídí kompletně z pohodlí domova bez nutnosti posílat dokumenty poštou či chodit na pobočku Fondu, jak tomu bylo doposud. Je tedy zcela na žadateli, pro jakou variantu se rozhodne. Samozřejmě všem žadatelům, kteří potřebují osobní konzultaci či nemají přístup k internetu, jsou stále k dispozici k podání i vyřízení dotace naši odborníci na všech 13 krajských pracovištích Fondu," upřesňuje Petr Valdman.

Zrychlit cestu k dotaci mají zájemcům i další nová opatření. V červenci Fond spustil nové, přehlednější webové stránky programu a vylepšenou on-line kalkulačku s pokročilými funkcemi pro výpočet dotace, nyní ruší některé dosud povinné dokumenty k doložení dotace, jako výpis z katastru nemovitostí či potvrzení o právní subjektivitě.

SFŽP ČR novým vyhlašovatelem soutěže Pasivní dům 2018

K veletrhu FOR ARCH již 4. rokem neodmyslitelně patří i soutěžní přehlídka o nejlepší úsporné domy Česka organizovaná Centrem pasivního domu. I ta vstupuje do letošního ročníku s několika novinkami.

Státní fond životního prostředí ČR se stal poprvé spolu se společností ABF vyhlašovatelem soutěže a zároveň zaštítil novou kategorii. ,,Z programu Nová zelená úsporám jsme podpořili už tisíce velmi zdařilých úsporných rekonstrukcí, a proto jsme přišli s nápadem vyčlenit v soutěži samostatnou kategorii právě pro úsporné rekonstrukce rodinných domů, bytových domů i veřejných budov dle principů pasivních domů. Chceme ocenit ty, kteří se rozhodli žít úsporně a zároveň motivovat další lidi, aby je následovali," vysvětluje Petr Valdman.

,,Jako zástupce Centra pasivního domu vítáme podporu společnosti ABF a SFŽP ČR vedoucí ke zvyšování povědomí mezi odbornou a širokou veřejností o komfortních, zdravých a energeticky úsporných domech. Vím, že dodržení požadavků na pasivní standard zvláště při rekonstrukcích, může být někdy velice složité. Zohlednění principů pasivní výstavby je však pro dům a jeho majitele tou správnou volbou. Stejně tak je dobrou volbou pro životní prostředí a budoucí generace, kterou má smysl podpořit," doplňuje k soutěži Tomáš Vanický, ředitel Centra pasivního domu.

Zájemci z řad široké veřejnosti mohou přihlásit své domy jak do kategorie Zelená rekonstrukce, tak do kategorie Zelená novostavba do 3. prosince 2018. Hlásit se mohou stavby nulové, pasivní nebo s velmi nízkou energetickou náročností, rodinné, bytové i administrativní a veřejné budovy. Letos budou hodnoceny jak domy nově postavené tak i ty zrekonstruované. Vítězové mohou získat například voucher na pořízení řídicího systému HAIDY ve výši 50.000 Kč, finanční obnos ve výši 30 tisíc korun, víkendový pobyt v pasivním domě v obci Koberovy v Českém Ráji nebo chytré osvětlení pro úspornou domácnost.

Po hodnocení odbornou porotou bude následovat hlasování veřejnosti a vyhlášení výsledků proběhne tradičně na únorovém veletrhu FOR PASIV.

Dokumenty

Závazné pokyny pro žadatele

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů