Úterý, 19. března 2024

#dostbyloplastu: Jednorázový plastový odpad musíme omezit. MŽP a pražský magistrát zvou na první ekologickou náplavku!

#dostbyloplastu: Jednorázový plastový odpad musíme omezit. MŽP a pražský magistrát zvou na první ekologickou náplavku!

Kampaň MŽP #dostbyloplastu vede gastrořetězce, kavárny, úřady, firmy a všechny s odpovědným přístupem k životnímu prostředí k dobrovolnému snižování vzniku zbytečného plastového odpadu. Nyní se obrací na všechny společenské či kulturní pouliční akce se stejnou výzvou k omezení jednorázového plastu. Praktickou ukázkou toho, jak lze ke snižování takového odpadu přistoupit, je první k životnímu prostředí šetrná pražská náplavka. Uskuteční se v sobotu 22. září 2018. Její podobu dnes představili ministr životního prostředí Richard Brabec a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

,,Zhruba před půl rokem jsme se propojili s pražským magistrátem jako vlastníkem náplavek a také s organizátorem oblíbených farmářských trhů na náplavce. Díky naší společné snaze budou nyní poprvé nahrazeny jednorázové kelímky těmi opakovaně použitelnými a zálohovanými. V blízkém budoucnu chceme s našimi partnery společně omezovat na farmářském tržišti i další obaly," informuje ministr Brabec.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová k chystaným novinkám dodává: ,,Náplavky prochází postupnou revitalizací, z nevyužitých kobek vzniknou kavárny a galerie a já jsem ráda, že ke kultivaci náplavek přispějeme i tímto způsobem. Plánujeme, že vratné kelímky budou postupně nabízet i další provozovatelé na náplavkách. V rámci kampaně #dostbyloplastu a akce #nasenaplavka proto spouštíme pilotní testování vratných kelímků. Jako první se přidali provozovatelé farmářského tržiště a postupně jistě přibydou další."

Díky partnerství Ministerstva životního prostředí, Magistrátu hl. m. Prahy, společnosti TCP Praha a spolku Archetyp, z. s. provozujícího farmářské tržiště Náplavka, budou návštěvníkům už pokaždé k dispozici vratné kelímky na studené nápoje. V sobotu 22. 9. se tu budou propagovat i další varianty znovupoužitelných obalů. Některé z nich bude možné si na náplavce zakoupit a vybavit se tak na další nakupování. Na sobotní akci se proto objeví i stánky s potřebami na bezobalové nakupování, např. se sáčky na ovoce a zeleninu nebo obaly na svačiny.

Za zálohu 50 korun si budou moci Pražané vychutnat pivo, burčák nebo limonádu ve vratném kelímku s líbivou náplavkovou grafikou. Ten si pak budou moci nechat a používat ho dál jako vlastní odnosný kelímek, nebo jej vrátí v den trhu u jakéhokoliv stánku se studenými nápoji a dostanou peníze nazpět. Ministerstvo životního prostředí má na sobotní náplavku speciální překvapení v podobě limitované edice opakovaně použitelných kelímků na teplé nápoje #dostbyloplastu. Tyto kelímky budou k mání na ministerských stáncích #dostbyloplastu a u hostesek a promotérů, kteří se budou pohybovat po tržišti. Návštěvníci ekonáplavky je dostanou zdarma po vyplnění dotazníku zaměřeného na odpady.

,,Srdečně vás na sobotní farmářskou náplavku zvu. Nezapomeňte si s sebou přinést své tašky a opakovaně použitelné sáčky či nádobí a tím ukažte, že vám na životním prostředí záleží a že jednorázový plast nepotřebujeme.Farmáři a prodejci vám rádi při bezobalovém nakupování pomůžou," vyzývá ministr Brabec.

Aktuální informace o programu a dění na akci #nasenaplavka budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.prazskenaplavky.cz nebo na Facebooku www.facebook.com

Sledujte kampaň MŽP pod hashtagem #dostbyloplastu a stránky plastu.cz!&source=gmail&ust=1537446235949000&usg=AFQjCNFvENE45Ke41vJh8dOehMxYJzVQZw" style="color: rgb(17, 85, 204);">www.dostbyloplastu.cz!

Poznámky:

Iniciativa MŽP #dostbyloplastu začala v letošním březnu s cílem upozornit firmy i zákazníky na možnosti, jak snížit používání jednorázových obalů. Smyslem je vytvořit pro zákazníky alternativy, které nebudou mít dopady na životní prostředí ani na jejich peněženky. Proto MŽP uzavírá s firmami dobrovolné dohody, díky kterým dochází ke snižování spotřeby plastů a jednorázového nádobí.

Z Evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství vyplývá, že každý rok se jenom na starém kontinentu vyprodukuje přibližně 25,8 milionu tun plastového odpadu. Globální roční produkce plastů vyšplhala na 300 milionů tun, z toho nejvíce - 141 milionů tun - připadne na obaly.

Evropská komise na konci května představila první návrh nové evropské legislativy v oblasti snižování jednorázových plastů, které znečišťují hlavně světová moře a oceány. ,,Nechtěl jsem čekat, až se nová evropská legislativa dojedná se všemi členskými státy, to může trvat ještě několik let. Nejlepší a nejekologičtější cestou je vzniku odpadu předcházet a plastové nádobí, brčka nebo kelímky na kávu vůbec nepoužívat, nebo alespoň jejich používání maximálně omezit. Proto jsme začali jednat s firmami o tom, aby lidem ve svých provozech vytvořily alternativy," říká ke vzniku iniciativy ministr životního prostředí Richard Brabec. více na mzp.cz)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů