Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bývalý starosta Určic dostal podmínku za nelegální skládku

Bývalý starosta Určic dostal podmínku za nelegální skládku

Prostějovský okresní soud potrestal bývalého starostu Určic na Prostějovsku Vlastimila Konšela za to, že na bývalou skládku u obce nechal bez povolení navézt desítky tisíc tun suti. Za neoprávněné nakládání s odpady dostal podmíněný trest deset měsíců se zkušební dobou 18 měsíců, hrozily mu přitom až dva roky za mřížemi. Podle soudu ohrozil podzemní vody. Konšel tvrdí, že neudělal nic protizákonného a hodlá se odvolat, informuje deník Mladá fronta Dnes.

Povolení pro skládku komunálního odpadu u Určic vypršelo v roce 1996, přesto se sem dalších 20 let dál navážela zemina a stavební suť včetně například asfaltu. Šlo o téměř 60.0000 tun materiálu, plocha skládky se rozšířila dvojnásobně. Před třemi lety se o černou skládku začala zajímat inspekce životního prostředí. Podle MfD už však byla nevratně poškozená příroda. Například hodnoty polychromatických uhlovodíků několikanásobně překročily povolené limity a pod sutí úplně zmizel potok. Exstarosta tvrdil, že se na tom nepodílel sám, ale o uložení zeminy věděli všichni zastupitelé. Zpochybňuje i vyčíslené množství skládky.

Česká inspekce životního prostředí už Určicím za černou skládku udělila pokutu 61.000 korun a obci nařídila, aby část odpadů odvezla. Určice proto požadovaly, aby soud bývalému starostovi nařídil také nahradit škodu přes milion korun. To soud odmítl a obci doporučil, aby na Konšela podala civilní žalobu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů