Pátek, 19. dubna 2024

Chrudim připravuje systém zpětného využití odložených věcí

Chrudim připravuje systém zpětného využití odložených věcí

Chrudim od začátku příštího roku zprovozní ve sběrném dvoře takzvané reuse centrum, kam budou moci lidé odložit použité věci a jiní si je za malý poplatek zase vzít pro vlastní využití. Cílem je snížit množství odpadu, který by jinak skončil na skládce. Do konce letošního října město spustí také webovou stránku, s jejíž pomocí bude možné si použité věci předávat mezi zájemci i mimo sběrný dvůr, řekl dnes novinářům starosta Petr Řezníček (SNK ED).

"Tento portál Nevyhazujto bude soustřeďovat věci, které na něj lidi budou moci pověsit, v podstatě takový webový bazar s chrudimskou příslušností," uvedl Řezníček.

Pro využití webu se bude muset zájemce zaregistrovat. Za věci poskytnuté prostřednictvím internetu se nebude platit. Portál bude zatím zkušebně fungovat jeden rok.

Chrudim se při zřizování reuse centra inspirovala v Brně. Lidé za použité věci budou platit malé částky od několika korun do několika stokorun. Vybrané peníze chce chrudimská radnice použít na podporu útulku pro psy a kočky.

Sběr a zpětné využití použitých věcí z domácností zavedlo v Pardubickém kraji už Vysoké Mýto. Předtím se ve sběrném dvoře prodávaly některé předměty při bleších trzích. Utržené peníze slouží pro úpravu městské zeleně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů