Čtvrtek, 28. března 2024

Švýcarské krmivo pro krávy má zmírnit globální oteplování

Švýcarské krmivo pro krávy má zmírnit globální oteplování

Švýcarská firma chce přispět k boji proti globálnímu oteplování svým novým krmivem pro krávy. Podle ní skot zbytečně moc říhá a trpí plynatostí, a přispívá tak k tvorbě skleníkových plynů. Její nové krmivo má snížit emise metanu od hospodářských zvířat.

Podle firmy Agolin vyprodukuje jedna kráva ročně plyny, které odpovídají zhruba třem tunám oxidu uhličitého. Spoluzakladatel a výkonný ředitel firmy Kurt Schaller řekl agentuře Reuters, že jejich specializované krmivo může snížit tyto emise o deset procent. V EU je podle něj 25 až 28 milionů krav.

Organizace spojených národů uvádí, že chov hospodářských zvířat je zodpovědný za zhruba 18 procent skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Téměř čtvrtina pochází z plynatosti skotu.

Agolin tvrdí, že testy nového produktu také ukázaly, že může pomoci zvýšit dojivost a zlepšit využitelnost krmiva. To jsou výhody, které mohou zemědělci lépe změřit.

Zemědělcům sice zatím snížení produkce metanu nic nepřinese, to by se však v budoucnosti mohlo změnit, upozornila technická ředitelka Beatrice Zweifelová. Například v Kalifornii musejí farmáři snížit produkci metanu o 40 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů