Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČZU a Dekonta připravují projekt na hospodaření s vodou

ČZU a Dekonta připravují projekt na hospodaření s vodou

Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) se společností Dekonta připravují projekt cílící na zodpovědné hospodaření s vodou. Principem bude zvýšení retence a akumulace vody i vytvoření sofistikovaného závlahového, odvodňovacího a čisticího systému. Na čtyřletý projekt získaly 88 milionů korun z operačního programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. ČZU a Dekonta to uvedly v dnešní tiskové zprávě.

"Grantových výzev, které propojují akademický svět se středními či velkými firmami, není mnoho. Je to tedy jedinečná příležitost ověření myšlenek základního výzkumu a potenciálu pro využití v praxi. Navíc jako fakulta uplatníme široké spektrum odborníků," uvedla Kateřina Černý Pixová z katedry biotechnických úprav krajiny ČZU.

Projekt se mimo jiné zaměří i na hospodaření s vodou ve městech a na recyklaci vody již použité v provozu. "Nejde o to vodu jen zadržet, ale i zajistit její kvalitu, podpořit koloběh, ale ne s ní nutně šetřit. Ve výsledku dojde k efektivnímu využití vody v takzvané chytré krajině pro lidskou společnost žijící v přilehlých sídlech," dodala Pixová.

Projekt je součástí nově vzniklého Centra pro vodu, půdu a krajinu, jehož cílem je vytvořit řešení pro adaptaci krajiny na klimatickou změnu. Centrum chce akcentovat výzkum, vzdělávání, poradenství i realizaci opatření.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů