Úterý, 19. března 2024

Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Nordhaus a Romer

Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Nordhaus a Romer

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali dva Američané. William Nordhaus byl oceněn za výzkum vztahů mezi ekonomikou a klimatickými změnami a Paul Romer za výzkum interakce mezi ekonomikou a technologickými inovacemi. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Nordhaus a Romer si rozdělí finanční odměnu devět milionů švédských korun (22 milionů Kč).

Oba ocenění učí na známých amerických univerzitách. Nordhaus je profesorem na Yaleově univerzitě a Romer působí na Sternově obchodní škole, která je součástí New York University. Jejich výzkum podle švédské akademie výrazně přispěl k lepšímu pochopení udržitelného hospodářského růstu ve spojitosti s klimatickými změnami a technologickým pokrokem, napsala agentura DPA.

"Příroda diktuje hlavní omezení hospodářského růstu a naše znalosti rozhodují o tom, jak se s těmito omezeními vypořádáme," uvedla akademie. "(Nordhaus a Romer) výrazně rozšířili pole působnosti ekonomické analýzy tvorbou modelů, které vysvětlují vzájemné propojení tržní ekonomiky s přírodou a věděním," dodala.

Romer podle akademie demonstroval, jak ekonomické síly ovlivňují ochotu podniků vytvářet nové myšlenky a inovace. Položil tak základy pro nový model hospodářského vývoje známý jako teorie endogenního růstu.

Romer donedávna působil také jako hlavní ekonom Světové banky, z funkce odstoupil začátkem letošního roku. Romerovo působení v této instituci provázely neshody se zaměstnanci, například ohledně způsobu psaní zpráv či metodologie. Řadu zaměstnanců podle listu Financial Times také popuzoval svou neomaleností, odborníci nicméně jeho odchodu litovali, neboť ho považují za vizionáře.

Nordhaus jako první vytvořil kvantitativní model popisující globální souhru mezi ekonomikou a klimatem. Jeho výzkum podle akademie ukázal, že nejúčinnějším opatřením k nápravě problémů způsobených skleníkovými plyny by byl celosvětový systém uhlíkových daní.

"Letošní laureáti nepřinášejí nezvratné odpovědi, jejich zjištění nás ale výrazně přiblížila ke zodpovězení otázky, jak můžeme dosáhnout udržitelného růstu světové ekonomiky," uvedla akademie.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové. Loni cenu získal Američan Richard Thaler. Oceněn byl za výzkum psychologických faktorů, které stojí za rozhodováním lidí v ekonomice.

Minulý týden byli postupně oznámeni laureáti Nobelových cen za medicínu, fyziku, chemii a za mír. Na vyznamenané čeká kromě finanční odměny také tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů