Pátek, 19. dubna 2024

Orb Media: zpráva o záplavách a klimatických změnách

Orb Media: zpráva o záplavách a klimatických změnách

Organizace Orb Media vydala zprávu o lidských a ekonomických ztrátách způsobených záplavami ve světě, které jsou spojeny s klimatickými změnami

Katastrofický dopad stoupající hladiny moře, potvrzený v nové zprávě IPCC OSN, vyzývá k rychlým, dalekosáhlým a bezprecedentním změnám

Nová zpráva organizace Orb Media Inc. představuje katastrofický dopad stoupající hladiny moře a extrémních srážek ve světě. Nový výzkum naznačuje, že lidské a finanční ztráty způsobené povodněmi jsou již mnohem vyšší a dlouhodobější, než se dříve očekávalo.

Povodně jsou celosvětově nejčastější formou přírodní katastrofy. Jelikož se ekonomové snaží vypočítat dlouhodobé dopady na globální dodavatelské řetězce, národní HDP, příjmy domácností a sociální nerovnosti, důsledky povodní související s klimatickými změnami se stávají zřetelnější.

Dnes žije 40 procent světové populace ve vzdálenosti do 100 kilometrů (63 mil) od pobřeží a tento počet se zvyšuje. Tato urbanizace ve spojení s klimatickými změnami a zastaralou infrastrukturou je příčinou toho, že jsou povodně intenzivnější a škodlivější.

,,Pokud sečteme pouze přímé ztráty způsobené povodněmi na domech, cenu, kterou jsme vynaložili k tomu, abychom je opravili, a cenu, kterou je zapotřebí k opravě infrastruktury a dalších podobných věcí, pak potenciálně opomíjíme velké skryté náklady spojené s těmito povodněmi," poznamenává profesor Amir Jina z univerzity v Chicagu.

Největší ztrátu způsobenou jakoukoliv katastrofickou povodní jak pro podniky, tak pro lidi představuje ztráta příležitostí. Prostřednictvím tohoto příběhu se organizace Orb Media zaměřuje na zobrazení nákladů spojených se ztrátou živobytí, příjmů a dalších životních příležitostí.

Organizace Orb Media s potěšením spolupracuje s členy sítě Orb Media Network (OMN), skupiny globálních médií určujících agendu, které spolupracují na společném publikování příběhů podporujících globální dialog o kritických otázkách a získávají pozornost vlád, průmyslu, výzkumných pracovníků, občanské společnosti a veřejnosti.

Mezi členy OMN patří South China Morning Post (Čína), Die Zeit (Německo), Channels (Nigérie), Dhaka Tribune (Bangladéš), Folha de Sao Paolo (Brazílie), Hindu (Indie), Tempo Media Group (Indonésie), eNCA (Jižní Afrika), La Nación (Argentina), El Comercio (Peru), SVT (Švédsko), El País (Uruguay), Mail & Guardian (Jižní Afrika), El Tiempo (Kolumbie), BBC (Velká Británie), Cadena SER-Prisa (Španělsko), CBC (Kanada) a YLE (Finsko).

O organizaci Orb Media

Jsme nezisková novinářská organizace, která informuje o záležitostech, které jsou důležité pro milióny lidí na celém světě. Propojením původního výzkumu, analýzy dat, zpravodajství na místě a zapojené veřejnosti tvoří organizace Orb Media příběhy o tom, jak čelit společným problémům jako jednotný svět. Orbmedia.org/underwater.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů