Úterý, 19. března 2024

Sound Masking, jak v rušné moderní době šířit klid

Sound Masking, jak v rušné moderní době šířit klid

Moderní technologie lidem zjednodušují a zkvalitňují život, zároveň ho ale často činí rušnějším. Díky mobilním telefonům a počítačům jsme neustále v kontaktu se světem, vstřebáváme obrovské množství vjemů a informací. Existují však i technologie, které se snaží přebytečné vjemy redukovat a přinášet klid. Jednou z nich je maskování zvuku neboli Sound Masking. To pomáhá zamaskovat rušivý zvuk, zklidnit prostory a zajistit soukromí. Využití najde nejen v kancelářích typu open space, ale například i ve zdravotnických zařízeních, lékárnách, jednacích místnostech, bankách nebo státních budovách. Technologie Sound Masking je i vhodnou ,,učební pomůckou" pro studenty v knihovnách a studovnách.

Pracujte v klidu a soukromí

V pracovním prostředí je občas těžké se přes telefonáty a rozhovory kolegů soustředit. Udržení pozornosti je pravděpodobně nejnáročnější v open space kancelářích, kde jsou jednotlivá pracovní místa oddělena pouze nedostatečnými paravány. Místnosti navíc nebývají příliš vybavené, ani akusticky upravené, a tak šíření hluku nemá co zabránit. Okolní ruch může narušit práci i v coworking centrech, která sdružují zejména freelancery pracující na volné noze. Umístěním technologie Sound Masking se zklidní prostředí tak, že je do prostoru vysílán uniformní nerušivý šum, který je upraven do frekvenčního pásma lidské řeči. Trik maskování zvuku je v tom, že tento širokospektrální šum podobný zvuku větru lidské ucho nevnímá. Výsledkem je akusticky komfortní místnost, protože vysílaný šum přikryje většinu nežádoucích rušivých podnětů. Zaměstnanci se v Sound Maskingem vybavených prostorách mohou lépe soustředit, čímž roste jejich spokojenost a produktivita práce. Zaměstnavatelé se zase v jednacích místnostech vybavených systémem maskování zvuku nemusí obávat úniku nežádoucích informací.

Pomocník ve veřejných prostorách i soukromé sféře

Sound Masking je vhodný nejen do soukromé sféry - kanceláří a prostor různých firem, je užitečným doplňkem i ve veřejném prostoru. Zapomeňte na nervózní konverzaci u přepážek na úřadech nebo v bankách, kdy pár metrů za vámi stojí další lidé a vy se bojíte, že vaše soukromé záležitosti bude kromě vás a úředníka řešit i půlka haly. To bývá největším problémem zejména v čekárnách u lékaře, kde pak vaší diagnózu znají kromě lékaře i ostatní pacienti. ,,Maskování zvuku funguje tak, že do daného prostoru vysíláte uniformní nerušivý zvuk, či spíše speciální druh ,,šumu", který překrývá okolní zvuky. Přítomní ho po chvilce přestávají vnímat, prostředí se tak zklidní. Pokud přijdete do Sound Maskingem vybaveného prostoru, tuto technologii neregistrujete vůbec," říká Andrej Hronec, zástupce technologie Sound Masking v ČR. ,,Zní to možná překvapivě, ale opravdu to funguje. Přidaný ,,šum" totiž snižuje srozumitelnost lidské řeči. Pokud neslyšíte zřetelně, co někdo říká, slova jsou méně rušivá - pravděpodobně konverzaci vůbec nezaznamenáte a nerozptyluje vás."

Své uplatnění najde technologie i v knihovnách a studovnách, kde jsou ticho a klid vyžadovány. Pokud však v jejich prostorách narazíte na skupinku studentů pracujících na společném projektu, uslyšíte pravděpodobně každé slovo jejich vášnivé debaty a na klidné samostudium můžete zapomenout. Technologie Sound Masking navrhuje příjemný kompromis a vytvoří společný prostor vhodný jak pro skupinovou práci, tak pro klidné studium.

Jak maskování zvuku funguje?

Instalace technologie Sound Masking je praktická a jednoduchá. Nenaruší vzhled interiéru a není finančně ani časově náročná. Jedná se totiž o malé reproduktory, tzv. emitory (1,25"), které se instalují do stropních konstrukcí. ,,Například emitory systému Cambridge Sound Management jsou menší než kompaktní disk a lze je snadno zapustit i do složitých stropních konstrukcí. Vynikají uživatelskou i energetickou nenáročností - řešení pokrývající plochu přes 16 tisíc m2 má přibližně stejnou spotřebu jako 60W žárovka," uzavírá Andrej Hronec.

Technologii Sound Masking vyvinula a vyrábí americká společnost Cambridge Sound Management. Ta má na poli akustiky vynikající historii jakožto následník vysoce uznávané skupiny akustických konzultantů Bolt, Beranek a Newman, kteří vytvořili povědomí o akustických faktorech při konstrukci budov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů