Úterý, 19. března 2024

Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona

Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona

Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona, který by jim usnadnil a upřesnil jejich činnost. Současná legislativní pravidla už podle nich neodpovídají aktuálním stavu. Zákon o strážcích přírody vznikl před 26 lety a od té doby zůstal beze změny. Přitom charakter prohřešků a jejich počet se dramaticky změnil a zvýšil. ČTK to dnes řekl předseda českých strážců přírody Borek Franěk.

"Zákon o stráži přírody je z roku 1992, kdy se stráž ustanovovala. A k tomu existuje prováděcí vyhláška 365 z roku 1992. Všechno je už ale zastaralé s ohledem na potřeby dnešních strážců," uvedl Franěk.

Dodal, že například v zahraničí smějí strážci přírody chodit se zbraní. V Česku ovšem ne. Dále je podle něj v zákonu spousta vágních a nekonkrétních věcí. "Strážci mají různé pravomoci. Například smí zastavit vozidlo, ale nikde není specifikováno jak. Mohou zadržet osobu a předat jí policii, ale zase nikdo neví jakým způsobem," uvedl Franěk.

V Česku je několik stovek profesionálních i dobrovolných strážců přírody. Nejčastěji působí v oblastech CHKO a v národních parcích. Ode dneška do neděle mají celostátní setkání v rekreačním areálu Olšina u Polné na Šumavě na Českokrumlovsku.

Franěk uvedl, že počet strážců je v porovnání s jinými zeměmi nižší. Věří, že do budoucna se povede zákon novelizovat. "Ten původní vznikal v době, kdy bylo největším prohřeškem trhání bledulí a podobně. Momentálně se setkáváme s naprosto odlišnými prohřešky," uvedl.

Franěk dodal, že v Česku zůstává socialistický relikt, který se projevuje v fragmentaci stráží. Zatímco ve většině zemí je tato služba sloučena pod jednu organizaci, v ČR kromě strážců přírody působí i lesnická, rybářská a myslivecká stráž.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů