Úterý, 19. března 2024

I dospělí mohou změnit své návyky ve prospěch životního prostředí, shodli se účastníci konference pro envivzdělávání

I dospělí mohou změnit své návyky ve prospěch životního prostředí, shodli se účastníci konference pro envivzdělávání

Jakou roli hraje výchova a vzdělávání ve snaze změnit vztah a chování lidí vůči přírodě, přijely do Brna zjistit více než dvě stovky pracovníků ekocenter a ekoporaden, učitelů, zaměstnanců úřadů a další odborné veřejnosti. Konference ,,Měníme svět?" ukázala, co přineslo více než dvacet let environmentální výchovy a vzdělávání v Česku i to, jaká by mohla být její budoucnost.

Environmentální výchova má v České republice kořeny sahající hluboko před rok 1989. Prošla vývojem od skromných začátků po dnešní hustou síť center environmentálního vzdělávání, začlenění environmentální výchovy do vzdělávacích politik a strategických i praktických školských dokumentů, až po původní oborový výzkum. Typickým ale pro celou dobu rozvoje environmentální výchovy zůstává spolupráce různých aktérů: od veřejné správy, přes školy, další vzdělavatele, výzkumné instituce a neziskové organizace.

Cílem environmentální výchovy je rozvoj znalostí, dovedností a postojů potřebných pro environmentálně odpovědné jednání. To znamená odpovědné osobní, občanské a profesní jednání, týkající se zacházení s přírodou a přírodními zdroji, spotřebitelského chování a aktivního ovlivňování svého okolí. Další debata se týkala například otázky, jak měřit efektivitu environmentální výchovy, jak více zapojit děti do rozhodování tak, aby byli schopné řešit také složitější problémy životního prostředí nebo jaké jsou zkušenosti s organizováním environmentální výchovy dalších evropských zemích.

Záštitu nad konferencí převzal ministr životního prostředí Richard Brabec. Spolupořádala ji Lipka, školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno a Pavučina, Síť středisek ekologické výchovy. Partnery byly Jihomoravský kraj, Ekofilm a Cena za environmentální publicistiku Ekopublika.

Ceny za environmentální publicistiku

V rámci konference proběhlo i slavnostní vyhlášení ceny za environmentální publicistiku EKOPUBLIKA 2017. Cena chce podpořit environmentálně zaměřené texty publikované v tradičních i online denících a časopisech.

Z celkem 20 nominovaných článků vybrala porota šest textů, které si zaslouží ocenění a letos poprvé vybrala dva vítězné články. Velkou Ekopubliku za rok 2017 získal článek Martin Uhlíře "Ze života umírajícího hmyzu", který vyšel v Týdeníku Respekt. Ocenění Malá Ekopublika za rok 2017 si odnesl Jan Lipold za článek "Nevyhazujte to! Nejvyšší čas na rehabilitaci opravářů čehokoli", jenž byl publikován na zpravodajském serveru Aktuálně.cz.

Mezi oceněnými byli také Jaromír Bláha za článek "Pro koho chtějí senátoři zničit naše národní parky?" (Deník Referendum), Tomáš Brolík za článek "Než přijde latex" (Týdeník Respekt), Martin Rychlík za článek "15 tisíc vědců varuje před zničením Země" (Lidové noviny) a Pavel Švec za článek Spláchnutá budoucnost (Mladá fronta DNES). Oceněným autorům předal ceny Ladislav Miko, odborník v oblasti životního prostředí, bývalý ministr životního prostředí a ředitel právě probíhajícího festivalu EKOFILM. Vítězové si kromě věcných cen odnesli také finanční odměnu 10 000 Kč, kterou věnovala Nadace Veronica.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů