Čtvrtek, 28. března 2024

Švýcarské ledovce v létě ztratily 2,5 procenta masy

Švýcarské ledovce v létě ztratily 2,5 procenta masy

Švýcarské ledovce přišly během letošního horkého léta o 2,5 procenta své celkové ledové masy. Přibližně 1500 ledovců se tak zmenšilo o 1,4 miliardy krychlových metrů ve srovnání s loňským zářím, informovala dnes švýcarská akademie věd. Ještě dramatičtější úbytek podle vědců nenastal jen díky vydatnému sněžení během minulé zimy.

Celkově švýcarské ledovce během uplynulých deseti let ztratily pětinu objemu, uvádí akademie. Ještě minulou zimu přitom byly ve švýcarských Alpách místy naměřeny rekordně silné vrstvy sněhu.

Například v kantonu Valais měly ledovce ještě na začátku letošní sezony tání až o 70 procent více sněhu, než činil průměr minulých let. V některých údolích napadlo takové množství sněhu, jaké se dá v průměru očekávat jednou za 70 let. Do konce března bylo v nadmořské výšce nad 2000 metrů stále dvojnásobné množství sněhu oproti minulým letům ve stejném období.

Období od dubna do září tohoto roku bylo zdaleka tím nejteplejším od začátků měření v polovině 19. století, píše švýcarská akademie. Například na 2540 metrů vysoké hoře Weissfluhjoch teplota během letních měsíců neklesla nikdy pod bod mrazu během 87 procent dní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů