Pátek, 19. dubna 2024

V grantech na ochranu životního prostředí Praha rozdělí 45 mil.Kč

V grantech na ochranu životního prostředí Praha rozdělí 45 mil.Kč

V příštím roce hlavní město rozdělí v grantovém programu na zlepšení stavu životního prostředí 45 milionů korun. Nejvíce peněz je určeno na vzdělávání, 30 procent na ekologickou výchovu a 20 procent na programy pro školy. Dále je možné získat peníze na projekty na výsadbu dřevin, obnovu ovocných sadů nebo chov včel. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Jednotlivé projekty zaměřené na ekologické vzdělávání ve školách mohou žádat maximálně o 900.000 korun, u dalších tematických oblastí je maximální částka poloviční. O dotaci mohou žádat lidé, firmy, organizace i příspěvkové organizace hlavního města. Granty se netýkají státních organizací a městských částí.

Zájemci mohou o dotaci žádat od 10. prosince do 7. ledna. Přidělení peněz pak podle posouzení doporučí grantová komise, posléze přidělení grantů musí schválit rada a zastupitelstvo hlavního města.

Je možné žádat například o příspěvek na výsadbu stromů a jiných dřevin na veřejných prostranstvích nebo u škol, údržbu veřejně přístupné zeleně nebo obnovu vinohradů a ovocných sadů. Další oblastí jsou tzv. zelené učebny, které napomáhají k lepšímu využívání venkovních prostor pro výuku.

Zájemci mohou žádat také o grant na ochranu chráněných živočichů a rostlin nebo vodních zdrojů, či na botanický průzkum. Další dva okruhy jsou zaměřené vzdělávání, na jednorázové projekty ekologické výchovy pro všechny věkové skupiny a dlouhodobé programy pro školy.

Jeden tematický okruh reaguje na ohřívání města, týká se tak projektů adaptace na klimatickou změnu. Dotaci je možné také získat na podporu projektů na využití zvířat při práci s postiženými dětmi, podporu chovu včel, komunitního kompostování, ochranu ptáků před kolizí se skleněnými plochami nebo kastraci volně žijících koček.

V roce 2018 požádalo o grant 132 žadatelů na 221 projektů celkem zhruba za 70 milionů korun. Rada a poté zastupitelstvo podpořilo celkem 164 projektů za 43 milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů