Středa, 24. dubna 2024

Sedmá generace 5/2018: Pod ochranou republiky

 Pomohl vznik Československa přírodě? Jakým výzvám čelí naše národní parky?...

Sedmá generace 5/2018: Pod ochranou republiky

Dojdou Kamčatce lososi? Jak probíhá bitva v Hambašském pralese? Byla někdy naše média zcela svobodná? Jak dlouho budou ještě Konjakové soběstační? Vyrovnali jsme se s vlastní minulostí? Co hledají Pražané na dvorcích? Máme proti suchu bojovat přehradami? Jak vypadá hudební turné bez auta? Je česká divočina krásná? Proč chce Benjamin Von Wong opustit digitální svět? Co přimělo lesníka Petera Wohllebena k zásadnímu objevu? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu pátého letošního čísla si připomeneme počátky republikové ochrany přírody i současnou kondici zdejších národních parků a chráněných krajinných oblastí. Odpovědi jsme získali od osob povolaných: ředitelů správ národních parků, ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františka Pelce i exministra životního prostředí Ladislava Mika. Mediální rozměr stého výročí vzniku Československa zohledňuje Jan Miessler, který hledá podobnosti mezi dnešní a prvorepublikovou mediální krajinou. Společenský kontext přináší rozhovor Magdalény Rojo se slovenskou novinářkou Soňou Gyarfašovou, která dlouhodobě mapuje těžké osudy bývalých politických vězňů. Martina Valentíková pak v La Lupě připomíná, že tehdy získané právo žen volit je jen důležitým základem k získání plné rovnosti žen a mužů.

Žaneta Gregorová reportážně přibližuje lov lososů na Kamčatce, Klára Lang s Ľubošem Slovákem protesty v Hambašském pralese a Lenka Topinková ohrožený tradiční život kmene Konjaků v severovýchodní Indii. Barbora Hertlová dále vysvětluje, proč nejsou přehrady nejvhodnějším řešením sucha, Mikuláš Černík s Josefem Patočkou přicházejí s návrhem na oživení tuzemského ekologického hnutí, Zuzana Vlasatá si v Terrapii všímá neobvyklé žaloby v boji za klimatickou spravedlnost a redakční bioastrolog Bedřich Vypera si na kus slova pozval monsignora Miroslava Manduku. Oživení pražských dvorků a vnitrobloků pak zaznamenává Magdalena Hronová.

Silné příběhy nabízejí i další stránky tohoto vydání: Veronika Gregušová zpovídala světoznámého virálního fotografa Benjamina Von Wonga, Veronika Kicková se vydala na koncertní turné bez auta, výtvarník Petr Mores po dva roky zkoumal krásu české divočiny a kunsthistorik Jiří Zemánek pro nás přeložil rozhovor s pozoruhodným německým lesníkem Peterem Wohllebenem. Nad knihou Vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí se zamýšlí Iveta Kapičáková a nad dokumentárním esejem Human Flow Aj Wej-weje Pavlína Binková. Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla naleznete zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Masarykovským ideálům humanitním zdar.

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů