Čtvrtek, 18. dubna 2024

Firmy zvučných jmen se zavázaly zakročit proti plastům

Firmy zvučných jmen se zavázaly zakročit proti plastům

Největší světoví výrobci obalů, jakož i zvučná jména ve výrobě spotřebního zboží se dnes zavázali odstranit ze své výroby plasty na jedno použití a zbytečné plasty a produkci inovovat tak, aby veškerý obalový materiál mohl být recyklován. Signatáři nového globálního závazku v oblasti hospodaření s plasty jsou podle serveru GreenBiz zodpovědní za 20 procent plastových obalů vyráběných ve světě. K výzvě se připojila také řada vlád a nevládních organizací.

"Víme, že vyčištění našich pláží a oceánů od plastů je životně důležité, ale to nezastaví příliv plastu, který se do oceánů každoročně dostává. Musíme jít ke zdroji," prohlásila Ellen MacArthurová, jejíž nadace Ellen MacArthur Foundation stojí spolu s Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) za touto iniciativou. Cíle signatářů nového závazku budou pravidelně revidovány a aktualizovány s cílem podchytit dynamiku procesu.

UNEP odhaduje, že pokud by znečišťování pokračovalo stávajícím tempem, v roce 2050 bude v mořích víc plastů než ryb. Každý rok se do oceánů dostane na osm milionů tun plastových lahví a dalšího odpadu, který zabíjí mořský život a vstupuje do potravinového řetězce.

Výkonný ředitel UNEP Erik Solheim nynější závazek označil za "nejambicióznější soubor cílů, které jsme dosud v boji proti znečištění plasty viděli".

Evropský parlament minulý týden hlasoval pro úplný zákaz plastových předmětů na jedno použití, včetně brček a příborů.

Tři z 250 signatářů nového závazku, firmy Coca-Cola, PepsiCo a Nestlé, byli před nedávnem označeni za největší znečišťovatele světa co se týče plastů. V Severní Americe činí podíl jejich odpadu v této kategorii 64 procent, napsal Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů