Pátek, 29. března 2024

Průzkum: Češi chtějí bydlet ekologicky, překážkou jsou peníze

Průzkum: Češi chtějí bydlet ekologicky, překážkou jsou peníze

Češi chtějí bydlet ekologicky a ekonomicky. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Hypoteční banku na vzorku asi 1000 lidí. O ekologické bydlení se podle něj zajímá 59 procent dotázaných, až 78 procent by v případě změny obydlí preferovalo bydlení v energeticky pasivních domech. Překážkou je podle respondentů finanční náročnost a komplikovaná byrokracie. Výsledky průzkumu dnes zástupci Hypoteční banky a NMS Market Research zveřejnili na tiskové konferenci.

Hlavními myšlenkami spojenými s ekologickým bydlením jsou pro obyvatele ČR podle průzkumu hlavně šetrnost k životnímu prostředí (30 procent) a nízké náklady (22 procent). Každý šestý respondent si vybavil solární panely, každý osmý recyklaci. "Se solárními panely a jejich vlivem na chod domácnosti je seznámeno přes 96 procent Čechů, není tedy divu, že jsou i jednou z nejčastějších asociací, co se zeleného bydlení týče," řekla dnes mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Propad podle ní nastává u dalších možností. "Například o zadržování vody má přehled už jen lehce přes polovinu dotázaných, o zeleni na fasádách a jejích možnostech pak ví 44 procent respondentů," uvedla mluvčí. Nadšení Čechů pro ekologické domácnosti však podle průzkumu naráží na peníze, které by lidé museli za takové obydlí zaplatit. Za vysoké považuje investice do ekologických domů 93 procent všech dotázaných, lidé se obávají také administrativy spojené s vyřízení dotací, vyplývá z něj.

"Příliš velké časové náročnosti a administrativy při vyřízení dotací se obává přes 90 procent lidí. Jako pozitivní ale můžeme vnímat fakt, že Češi o těchto dotacích a zvýhodněních vůbec vědí - kladně odpovědělo 74 procent respondentů," dodala Vokálová.

Průzkum se podle ní netýkal pouze takzvaného zeleného bydlení, zaměřil se i na komplexnější náladu Čechů spojenou s jejich současnými domovy. Data z průzkumu ukazují, že 74 procent dotázaných je se svým bydlením spokojeno. Jako hlavní vysvětlení lidé nejčastěji uváděli dobrou dostupnost škol (90 procent) a příjemné okolní prostředí (83 procent). Na opačném konci pak skončily problémy se stavem bytu nebo domu (27 procent), případně s jeho vybavením (22 procent).

Více než polovina Čechů by přesto chtělo své bydlení změnit, a to například rekonstrukcí. Téměř 90 procent dotázaných lidí touží po tom bydlet ekologicky, ideálně v domě (87 procent) s garáží nebo parkovacím místem (84 procent) a velkou zahradou (76 procent), dodávají výsledky průzkumu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů