Sobota, 20. dubna 2024

E-shop Alza.cz dostal pokutu 180 tisíc korun za to, že nenabízel bezplatný odvoz a odevzdání starých elektrospotřebičů

E-shop Alza.cz dostal pokutu 180 tisíc korun za to, že nenabízel bezplatný odvoz a odevzdání starých elektrospotřebičů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Praze uložili pokutu 180 tisíc korun společnosti Alza.cz a.s. Firma na svých internetových stránkách neměla v době kontroly uvedeno, kde mohou zákazníci v rámci tzv. zpětného odběru bezplatně odkládat staré elektrospotřebiče a elektrozařízení, přestože jí tuto povinnost ukládá zákon o odpadech.

,,Zákazníci nebyli informováni o tom, že mohou využít síť sběrných míst, kterou pro společnost Alza smluvně zajišťovaly firmy REMA Systém a REMA PV Systém. Na e-shopu alza.cz informace zcela chyběla. Bohužel se pak stává, že lidé vhazují nepotřebná elektrozařízení do směsného komunálního odpadu, a to i přesto, že v ceně nového elektrozařízení zákazníci platí takzvaný recyklační poplatek. Spotřebiče navíc mohou obsahovat některé nebezpečné látky a další využitelné součásti, které je potřeba odborně zpracovat či recyklovat," řekl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Při kontrolním vyplňování objednávek zboží inspektoři také zjistili, že možnost bezplatného odvozu starého spotřebiče společnost Alza umožnila jen u některých elektrozařízení. Jednalo se hlavně o velké spotřebiče jako lednice a televize. U menších druhů elektrozařízení to e-shop zákazníkům při objednávání zboží neumožnil.

,,Zákon o odpadech přitom stanoví, že poslední prodejce zajistí, aby konečný uživatel měl možnost při nákupu elektrozařízení bezplatně odevzdat ke zpětnému odběru použité zařízení v místě prodeje nebo dodávky, takzvaně ,,kus za kus". Prodejce vám tedy musí zpětný odběr umožnit, ať už si zboží necháváte doručit domů, nebo si ho vyzvedáváte na prodejně," vysvětlil Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP.

Informace o tom, kde mohou zákazníci v rámci tzv. zpětného odběru bezplatně odkládat staré elektrospotřebiče, už společnost na svůj e-shop doplnila. Na webu už také umožňuje objednat zpětný odběr všech elektrospotřebičů, ne jen některých.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů