Úterý, 19. března 2024

Nová zpráva EEA o kvalitě ovzduší v Evropě

Nová zpráva EEA o kvalitě ovzduší v Evropě

Evropská agentura životního prostředí (EEA) vydala novou zprávuo kvalitě ovzduší v Evropě. Z aktualizovaných dat a informací vyplývá, že znečištění evropského ovzduší je stále příliš vysoké. Nadále jsou překračovány imisní limity a doporučení Evropské unie a Světové zdravotnické organizace. Znečištění ovzduší stále představuje nebezpečí pro lidské zdraví i životní prostředí.

Zpráva uvádí nejnovější oficiální data o kvalitě ovzduší hlášené v roce 2016 z více než 2 500 monitorovacích stanic z celé Evropy. Podle zprávy je jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší v Evropě silniční doprava, zejména pokud jde o nebezpečné znečišťující látky, jako je oxid dusičitý a suspendované částice. Na znečištění ovzduší se podílejí také emise ze zemědělství, energetiky, průmyslu a domácností.

Opatření na ochranu ovzduší a technologický pokrok vedou sice k pomalému, avšak dlouhodobému pokroku při snižování těchto negativních dopadů. Vysoké koncentrace látek znečišťujících ovzduší mají však i nadále negativní dopad na Evropany, zejména na obyvatele měst. Znečištění ovzduší má také značné ekonomické dopady: má negativní vliv na délku života, zvyšuje náklady na zdravotní péči a snižuje produktivitu ve všech hospodářských odvětvích kvůli zvýšení pracovní neschopnosti. Znečištění ovzduší také negativně ovlivňuje ekosystémy, poškozuje půdu, lesy, jezera a řeky a snižuje zemědělské výnosy.

Více se dozvíte zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů