Pátek, 29. března 2024

Dlouhé babí léto přineslo do Česka velká sucha

 Krásný podzim, suchá půda

Dlouhé babí léto přineslo do Česka velká sucha

Více než 80 procent českého území se potýká se suchem a sníženou zásobou vody v půdě trpí dokonce na 90 procent republiky. ,,Extrémní či výjimečné sucho je na 48 procentech území, což je podobný stav jako během letních měsíců," informují vědci z CzechGlobe - Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Naštěstí meteorologové předpovídají srážky.

Vyšší teploty vzduchu a výrazný deficit srážek během minulých týdnů vrátily na české území sucho. Přitom ještě počátkem října byla situace lepší, sucho nedosahovalo ani na polovinu území. Během následujících tří týdnů se stav dramaticky změnil, prakticky celé Čechy zasáhlo sucho kategorie S3 až S5, tedy výrazné až extrémní sucho, a to i v povrchové vrstvě (0-40 cm) či hlubších vrstvách (40-100 cm). Špatná situace přetrvává stále ve středních, východních a severních Čechách.

Nejsušší je Polabí

Nejvýraznějším suchem na území republiky trpí hlavně oblast Polabí. Naopak na Moravě je stav uspokojivý, nejhůře je na tom oblast ležící severně od Brna a Ostravsko. Situace připomíná rok 2015, kdy se během podzimu vrátilo sucho téměř na celé území republiky. Tak se v budoucnu může projevovat klimatická změna: teplejší zimy bez většího množství sněhu vystřídá jaro s dřívějším začátkem vegetační sezóny (tj. rychlejším vyčerpáním vody z půdy), načež krajinu vysuší horké léto. A pokud na podzim nastane babí léto podobné tomu letošnímu, nedochází k potřebnému doplnění srážek.

Deficit vody v půdním profilu

Vyšší teploty vzduchu nicméně vyhovují vegetaci, jejíž stav je lepší, než je v tuto dobu obvyklé (zejména na Moravě). Horší podmínky jsou na východě a západě Čech, k čemuž přispívá nízká zásoba vody v půdě.

Týden od 22. do 29. října by měl ve formě pravidelných přeháněk konečně přinést více srážek, nižší úhrn se předpokládá pouze na jižní Moravě (podle odhadů do 5 mm za týden). Na ostatních územích může napršet od 15-25 mm. Díky těmto srážkám by se měl rozsah sucha v České republice zmenšovat, přičemž rychlejší a viditelnější bude v povrchové vrstvě do 40 cm. Naopak hlubší vrstvy reagují pomaleji.

Titulní obrázek, výskyt sucha na území ČR

Související články:

Atmosférický stožár i testovací let. Předsedkyně Akademie věd navštívila CzechGlobe

Připravila: Alice Horáčková, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR na základě podkladů Hany Šprtové, Ústav výzkumu globální změny AV ČR
Foto: Ústav výzkumu globální změny AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů