Pátek, 19. dubna 2024

Slivenecká komspotárna nabízí kompost k odběru

Slivenecká komspotárna nabízí kompost k odběru

Kompostárna v pražském Slivenci již nabízí 60 tun kompostu k odběru Pražanům, kteří v minulém roce do kompostárny přiváželi rostlinný odpad. Za pět kilogramů odevzdaného odpadu dostanou jeden kilogram kvalitního substrátu. ČTK o tom dnes informoval pražský magistrát. Do kompostu patří rostlinné zbytky z domácnosti a zahrad i odpad z údržby zelených ploch. Kompostárnu provozují Lesy hlavního města.

"Půdy trpí v současné době akutním nedostatkem organické hmoty. Proto je tolik důležité, aby organické zbytky ze zahrádek a z údržby zeleně nekončily na skládce či ve spalovně, ale aby se změnily na výživný kompost, který pomůže úrodnost půd zlepšit," uvedla dosluhující radní pro životní prostřední Jana Plamínková (STAN).

Kompostárna, která byla zprovozněna loni v létě, přijímá rostlinný odpad ze zahrad a kuchyní od lidí i firem. Do konce roku přijala zhruba 295 tun bioodpadu, za deset měsíců tohoto roku to bylo 1676 tun. Pražský kompost získal od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského registraci jako organické hnojivo. Lze ho tak využívat pro zlepšení kvality půdy na zahradách i při údržbě městské zeleně.

Pražané mohou do kompostárny měsíčně zdarma uložit 250 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu a po roce získat kompost pro zahradničení. Pro mimopražské a pro firmy je uložení biomasy zpoplatněno sazbou 600 korun za tunu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů