Úterý, 19. března 2024

Jak ukázat žákům cestu k přírodě blízkým lesům představí v Brně seminář FSC ČR pro pedagogy

Jak ukázat žákům cestu k přírodě blízkým lesům představí v Brně seminář FSC ČR pro pedagogy

Jak je možné vést a podpořit výuku o lese, přírodě blízkém lesním hospodaření a změnách klimatu na základních školách? To je hlavním tématem semináře nazvaného ,,Lesy blízko přírodě, cesty vzdělání o klimatu", který se bude konat 7. 11. v brněnském centru Syřiště. Seminář pořádá česká pobočka mezinárodní organizace FSC (Forest Stewardship Council) a je určen pro pedagogy základních a středních škol. Seminář je pořádán s podporou Jihomoravského kraje a pedagogové působící v JMK mají účast zdarma a stále se na něj mohou přihlásit.

Pedagogický seminář ,,Lesy blízko přírodě, cesty vzdělání o klimatu" má za úkol ukázat les jako vhodné prostředí pro zážitkovou výuku a získávání znalostí o přirozených procesech v přírodě, stejně jako změnách klimatu, které dopadají stále viditelněji na (nejen) české lesy. ,,Chceme účastníkům semináře ukázat, jak poskytnout při výuce svým žákům interaktivní a zážitkový pohled na les, a to nejen formou klasické výuky ale i pomocí exkurzí přímo do přírody, zážitkových aktivit a her. Cílem je také na základních školách ukázat žákům a žačkám vliv změn klimatu," popsala vedoucí pedagogického programu FSC ČR Mgr. Kateřina Lučan. Seminář proběhne od 14:00 do 17:00 na Kounicově 42, Brno 602 00 a stále je otevřen dalším pedagogům, kteří se na něj přihlásí.

Obsah výukových programů FSC ČR navazuje na aktuální diskuzi o zadržování vody v krajině a probíhajících klimatických změnách. ,,Nechceme v našich lesních výukových programech předkládat žákům pouze holé informace, ale především jim poskytnout informační základ pro to, aby uměli odpovědně přistupovat k lesům a přírodnímu bohatství a inspirovat je k hledání svých vlastních osobních postojů k přírodě. Pedagogům bychom pak rádi ukázali metody, které se nám v rámci zážitkové lesní pedagogiky osvědčily, " uvedl ředitel FSC ČR Ing. Tomáš Duda. Po skončení semináře dostanou všichni účastníci tištěné výukové materiály, pracovní listy, vzdělávací CD a řadu dalších podnětů pro aktivizaci žáků ve škole i v přírodě.

Rezervace místa na semináři je možná na emailu fsc.vzdelavani@czechfsc.cz. Pro více informací o semináři navštivte web FSC ČR zde. Další seminář ze série ,,Lesy blízko přírodě, cesty vzdělání o klimatu", se bude konat 22.11.2018 v Javorníku na Hodonínsku (Dům s občanskou vybaveností, Javorník, č.p. 124) a registrace pro účast jsou taktéž stále otevřeny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů