Pátek, 29. března 2024

Vážný problém zahraničních on-line prodejců: prodávají zboží, které nevyhovuje bezpečnostním a ekologickým standardům, neodvádějí řádně DPH

Vážný problém zahraničních on-line prodejců: prodávají zboží, které nevyhovuje bezpečnostním a ekologickým standardům, neodvádějí řádně DPH

Značné procento on-line obchodů prodává v Evropské unii zboží, které nesplňuje bezpečnostní normy, požadavky na odvod DPH ani povinnosti na ochranu životního prostředí.

Situaci je třeba řešit ve spolupráci s on-line prodejci a úpravou legislativy na úrovni EU i členských států. Shodli se na tom v Bruselu odborníci na říjnovém setkání, které se zaměřilo na problematiku obcházení zákonných povinností ze strany on-line prodejců.

Nedostatky se vyskytují na všech frontách

Namátkové kontrolní nákupy odhalily u řady výrobků prodávaných on-line vážná bezpečnostní rizika. Podle Asociace osvětlovacího průmyslu (LIA) nemůže být řešením vadné výrobky pouze stahovat z trhu: jsou zapotřebí legislativní změny ve spojení s využíváním účinnějších nástrojů dohledu nad trhem.

Dochází také k rozsáhlým daňovým únikům v rámci on-line prodeje, které jdou z velké části na vrub vlastníkům e-shopů. Legislativa by je měla přimět k zodpovědnosti, což se již v některých členských státech děje. Například ve Španělsku díky zákonu o obalech a v Německu prostřednictvím nových povinností e-shopů pro odvod DPH.

Na frak dostává i životní prostředí. Masivně je porušována Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních. Průzkum zaměřený na shodu výrobků prodávaných on-line se standardy směrnice odhalil, že valná většina z nich nevyhovuje. ,,54 % elektrických zařízení, 76 % LED žárovek a 88 % fitness hodinek nebylo v souladu se směrnicí," shrnuje Zuzana Adamcová, ze společnosti EKOLAMP, která je členem evropské asociace EucoLight. Studii realizovala asociace WEEE Scheme Forum.

Tržní prostředí je v důsledku značně pokřivené

Získané důkazy z kontrolních nákupů jasně ukazují, že se při on-line prodeji nedodržuje směrnice o odpadech. ,,Obchodníci v kamenných obchodech přitom již řadu let kontrolují, jestli jimi prodávané výrobky vyhovují. On-line prodejci by mohli - a měli - dělat totéž. Neexistuje omluva pro vědomé napomáhání prodeji produktů, které porušují zákon," říká Nigel Harvey, ředitel asociace Recolight a viceprezident asociace EucoLight.

Na značný rozsah problému poukazuje fakt, že v některých členských zemích se on-line prodeje podílejí na vyprodukovaném odpadu 20-30 procenty. On-line prodejci, kteří se vyhýbají úhradě nákladů na sběr a zpracování odpadu, tak narušují tržní prostředí.

,,Poctiví výrobci, často tuzemské společnosti, jejichž výrobky normám vyhovují, musí čelit vyšším nákladům, a proto jsou méně konkurenceschopné," varuje Monika Romenska z asociace EXPRA.

K řešení nerovných podmínek, porušování norem a prodeji nebezpečných výrobků je třeba přistupovat v několika rovinách: ,,První je spolupracovat s podniky na prevenci porušování předpisů a nikoliv jen trh kontrolovat. Druhou je využívání vhodných nástrojů sledování on-line prodeje produktů a následně provádět kontroly. Třetí je zlepšení spolupráce mezi dohledovými orgány v rámci celé EU," uzavírá Hans Ingels, zástupce Evropské komise, který má na starosti ekonomický růst.

Odkaz na video z odborného panelu: https://www.youtube.com/watch?v=D3Bdk_KBbyI&feature=player_embedded

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů