Úterý, 23. dubna 2024

MŽP: Míra skládkování komunálních odpadů 45 pct je alarmující

MŽP: Míra skládkování komunálních odpadů 45 pct je alarmující

Celková produkce odpadů loni v České republice meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 34,51 milionu tun, oproti roku 2009 se navýšila o sedm procent. Míra skládkování komunálních odpadů 45 procent je stále alarmující, uvedlo v dnešní tiskové zprávě ministerstvo životního prostředí. Data vyplývají ze Zprávy o životním prostředí za rok 2017, kterou dnes projednala vláda. Rostoucí trend produkce je znatelný u komunálního odpadu a obalů. Naopak dlouhodobě klesá produkce nebezpečných odpadů.

V celkovém nakládání s odpady výrazně převažuje materiálové využití. Loni byl podíl takto zužitkovaných odpadů 80,5 procenta, v předešlých dvou letech byl nepatrně vyšší. Podíl energeticky využitých odpadů byl loni 3,6 procenta, podíl odpadů odstraněných skládkováním činil 9,8 procenta.

Zásadním problémem je podle ministerstva skládkování komunálních odpadů, ačkoli v dlouhodobém horizontu se jeho podíl snižuje a loni činil 45,4 procenta, materiálově využitých bylo 37,5 procenta komunálních odpadů a energeticky 12 procent. Skládkování je ale podle České informační agentury životního prostředí (CENIA) nad evropským průměrem a recyklace naopak pod ním.

Podle ministra Richarda Brabce (ANO) je důležitá moderní prorecyklační odpadová legislativa, resort proto připravuje zákon o odpadech a zákon o výrobcích s ukončenou životností. Spolu s novelou zákona o obalech mají do české legislativy zapracovat takzvaný evropský oběhový balíček. V roce 2035 by Česko podle nových evropských cílů mělo deset procent komunálních odpadů skládkovat a 65 procent recyklovat.

"Novou legislativou podpoříme třídění díky novému zpoplatňování odpadů skrze PAYT- 'Zaplatíš tolik, kolik vyhodíš', který účtuje svoz směsného komunálního odpadu podle frekvence, hmotnosti nebo objemu. Tento systém zvýhodňuje občany, kteří co nejvíce třídí odpad," uvedl Brabec v tiskové zprávě.

Nutné je podle něj také zvýšit poplatky obcí za skládkování. "Ty jsou v ČR dlouhá léta nízké a stále stejné, zvýhodňují tím tento neekologický a nemoderní způsob nakládání s odpady a nedávají tak prostor ke zvýšení recyklace a využívání odpadů jako druhotných zdrojů," doplnil.

Pozitivní vývoj je podle pravidelné zprávy CENIA viditelný v obalech, u nichž převládá materiálové využití. "Míra recyklovaných odpadů z obalů se zvyšuje, v roce 2017 dosáhla 73,7 procenta a již nyní tedy splňuje cíl pro rok 2020. Roste tak i míra celkového využití odpadů z obalů, která v roce 2017 činila 78,6 procenta a cíl pro rok 2020 byl tedy rovněž s předstihem splněn. Míra recyklace i celkového využití odpadů z obalů v ČR je nad evropským průměrem," píše se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Cíle pro loňský rok byly splněny z hlediska zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadů (48,1 procenta) a zpětného odběru pneumatik (63,6 procenta). Hodnotou 47 procent bylo dosaženo také požadované úrovně zpětného odběru přenosných baterií a akumulátorů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů