Sobota, 20. dubna 2024

Mladí architekti představili vize českých měst a obcí

 Soběstačné čtvrti, sdílení energie a šetrnost...

Mladí architekti představili vize českých měst a obcí

Rozvojové stavební plochy uvnitř či vně českých měst jsou častým předmětem vyhrocených debat. Velice zřídka se ale zatím pracuje s konceptem lokální energetické soběstačnosti, která se spolu s nastupující elektromobilitou stává fenoménem. Vytvořit inspirativní návrhy šetrného komplexu pěti energeticky soběstačných bytových budov s prvky sdílení bylo cílem letošního ročníku velké studentské soutěže Český ostrovní dům.


Již od roku 2014 vyrábí Německé město Wolfhagen 100% své potřebné energie z obnovitelných zdrojů prostřednictvím propracovaného systému kombinujícího vlastní solární a větrné elektrárny s akumulací a malými výrobními zdroji jednotlivých domů. Jen městská solární elektrárna vyprodukuje ročně 10 milionů kilowat hodin, což je přibližně roční průměrná spotřeba 3.000 domácností. Wolfhagen je dokonce celoročním vývozcem elektrické energie a zisky z této činnosti putují zpět mezi všech 13 500 obyvatel. Takových příkladů po celé Evropě rychle přibývá.
Solární čtvrť Solarschiff v německém Freiburgu | foto: Solar Project

Studenti posouvají hranice


,,Pořád slyšíme o chytrých městech, smart cities, internetu věcí, blockchainu. Také slyšíme o špinavé energii z uhlí, závislosti na plynu z Ruska, jaderných nedostavbách. Věřím, že dílčí lokální nezávislost, nejen energetická, bude to slovo smart nakonec definovat. Cílem soutěže Český ostrovní dům je přinášet a zdarma na našich webových stránkách zveřejňovat studentské architektonicko-technologické koncepty, které mohou inspirovat k pragmatické akci. V tomto roce jsou to projekty malých, šetrných čtvrtí," popisuje Pavel Podruh, zakladatel Českého ostrovního domu. Letošním vítězem soutěže se stala Zuzana Kopiláková, studentka architektury v Bratislavě, se svým návrhem minimalizujícím potřebu externí dodávky elektrické energie a spotřebu pitné vody. Koncept také počítá se společnou produkcí potravin, malým chovem zvířat a sdílením přebytků elektřiny s obcí.
Vlastní výroba elektrické energie, ale i dílčí potravinová nezávislost | autor: Zuzana Kopiláková

Česká města blízké budoucnosti

Vlastní výroba elektrické energie jde ruku v ruce s komplexní snahou o čistší provoz staveb a obecně s rostoucím povědomím o škodách na přírodě. ,,Ceny baterií se ustálily a jdou skvěle recyklovat, ceny solárních panelů dramaticky klesají a jsou na úrovni klasické pálené tašky. Ceny údržby a stavby nových uhelných, natožpak jaderných elektráren jsou naprosto neracionální. Trend je jasný," uvedl Michal Klečka z české společnosti GWL Power, největšího distributora lithium-fosfátových baterií v Evropě. ,,Myslím, že nyní je ten nejpříhodnější čas pro odvážná zastupitelstva, starosty a občany začít přemýšlet nad městem jako producentem, který nejen zajišťuje svým obyvatelům větší zdrojovou bezpečnost, ale stává se i třeba výrobcem a dodavatelem energie," doplňuje Podruh.

Návrh, který v letošním ročníku soutěže Český ostrovní dům skončil na třetím místě | autor: Martin Jirásko

Český ostrovní dům

Projekt vznikl v roce 2016 jako malá studentská architektonická soutěž. Od té doby získal záštitu všech relevantních českých vysokých škol a univerzit. Propojujícím tématem všech ročníků je některá z forem energetické soběstačnosti. Český ostrovní dům také vyvíjí vlastní bateriové úložiště pro domácnosti a připravuje realizaci dvou kompletně zdrojově soběstačných domů. Projekt funguje bez českých a evropských dotací jako volné sdružení jednotlivců, odborníků a společností. Na svém kontě má nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award, dále také cenu Energy Globe či ocenění OSN za společenský přínos.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů