Sobota, 20. dubna 2024

Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů společnosti Economist Intelligence Unit a nadace Barilla Center for Food & Nutrition.

V první sedmičce se za Francií a před Českou republikou umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. ČR za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky.

Na celém světě se každý rok vyhodí třetina vyrobeného jídla, což podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) představuje ztrátu téměř bilionu dolarů (skoro 23 bilionů Kč). Podle pozorovatelů je tento stav nejen neetický s ohledem na to, že na planetě roste počet lidí trpících hladem, ale má také ničivé účinky na životní prostředí.

Francie letos obhájila své loňské prvenství. Dopomohlo jí k tomu i opatření z roku 2016, které nařizuje supermarketům odevzdávat neprodané potraviny charitativním organizacím, propagace zdravého životního stylu a pokrok v ekologickém zemědělství. Naopak Čínu táhne dolů vysoká úroveň emisí skleníkových plynů v zemědělství a špatné výsledky USA zase souvisejí s množstvím obézního obyvatelstva, jež provozuje jen nízkou fyzickou aktivitu a konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů