Úterý, 23. dubna 2024

ČSÚ: Podniky loni vyprodukovaly nejméně odpadu od roku 2014

ČSÚ: Podniky loni vyprodukovaly nejméně odpadu od roku 2014

Podniky loni vyprodukovaly nejmenší množství odpadu od roku 2014, necelých 21 milionů tun. Množství nebezpečného odpadu ale meziročně vzrostlo o 85 tisíc tun (osm procent). Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu. Výrazně oproti roku 2016 vzrostly odpady ve zpracovatelském průmyslu, klesly naopak ve stavebnictví či při výrobě a rozvodu energií.

Ve zpracovatelském průmyslu z hlediska celkového množství odpadu meziroční nárůst zaznamenala například odvětví výroby textilií (o 92 procent), výroby základních kovů, hutního zpracování kovů a slévárenství (o čtvrtinu), výroby dřevěných výrobků vyjma nábytku (o 14 procent), papíru a výrobků z něj (o 13 procent), elektrických zařízení, motorových vozidel vyjma motocyklů (obojí o devět procent) či potravinářských produktů (o čtyři procenta). Vzrostlo také množství odpadu z velkoobchodu a maloobchodu či opravy a údržby motorových vozidel (o osm procent).

Naopak pokles nastal u podnikových odpadů z těžby (o třetinu), z výroby a rozvodu energií (o 27 procent), v dopravě a skladování (o 15 procent) či ve stavebnictví (o 11 procent). Také některá odvětví zpracovatelského průmyslu zaznamenala pokles, například výroba koksu a rafinovaných ropných produktů (o dvě třetiny).

Z hlediska produkce nebezpečných odpadů se výrazně meziročně změnila situace například v zemědělství, lesnictví a rybářství, kde při podobném celkovém množství odpadů klesl podíl nebezpečných o téměř 40 procent. Podobně například celkové množství odpadu z výroby určitých nekovových minerálních produktů sice vzrostlo o 20 tisíc tun, podíl nebezpečných odpadů ale loni klesl oproti roku 2016 o zhruba 4500 tun.

Opačný trend je viditelný u nebezpečného odpadu z výroby a rozvodu energií, který při celkovém výrazném snížení odpadu narostl o 17 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů