Úterý, 19. března 2024

Světová banka dá 200 miliard USD na boj proti změnám klimatu

Světová banka dá 200 miliard USD na boj proti změnám klimatu

Skupina Světové banky (SB) hodlá v průběhu pěti let od roku 2021 investovat 200 miliard dolarů (4,57 bilionu Kč) do boje s klimatickými změnami, což představuje dvojnásobek investic současného pětiletého plánu. Finanční prostředky půjdou na zkvalitnění předpovědí, systémy včasného varování a na informační služby. Uvádí to prohlášení skupiny, z něhož čerpala agentura Bloomberg.

"Změna klimatu představuje existenční hrozbu pro nejchudší a nejzranitelnější země světa. Naše nové cíle ukazují, jak vážně tuto otázkou zabýváme," řekl prezident SB Jim Yong Kim. "Snažíme se, abychom udělali víc a rychleji a vyzýváme globální společenství, aby dělalo totéž," dodal.

Zhruba polovinou, tedy 100 miliardami USD přispěje samotná SB, o zbývající část se podělí Mezinárodní finanční korporace (IFC), Agentura pro mnohostranné investiční záruky (MIGA) a soukromý kapitál.

Nové cíle vycházejí z akčního plánu pro změnu klimatu v rámci SB z roku 2016. V roce 2018 poskytla skupina SB na opatření v oblasti klimatu rekordních 20,5 miliardy dolarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů