Úterý, 19. března 2024

Ocenění AKTIVNÍ KRAJ zná své vítěze

 K výročí desetileté spolupráce s kraji se kolektivní systém ASEKOL rozhodl ocenit uplynulou spolupráci a vyhodnotit nejaktivnější kraje v oblasti zpětného odběru elektrozařízení v soutěži AKTIVNÍ KRAJ 2008-2018.

Ocenění AKTIVNÍ KRAJ zná své vítěze

Vyhlášení proběhlo během galavečera, který se konal 4. prosince 2018 v pražském Studiu Ypsilon pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku AKTIVNÍ OBEC, kterým se stala obec Ždírec nad Doubravou.

Neziskově hospodařící společnost ASEKOL spolupracuje v rámci zpětného odběru elektrozařízení nejen s obcemi a městy, ale také s jednotlivými kraji. Proto se letos po deseti letech spolupráce rozhodla ty nejaktivnější z nich ocenit, neboť právě spolupráce s územní samosprávou je pro zajištění zpětného odběru klíčová. Jan Vrba, předseda představenstva kolektivního systému ASEKOL, uvedl: ,,Zajišťujeme reálný fyzický sběr elektroodpadu a naší strategií je vysoká hustota sběrné sítě s veřejně dostupnými sběrnými místy pro občany. Sběrné dvory v obcích jsou pro spotřebitele primárním místem k odevzdání vysloužilých spotřebičů, stejně jako červené kontejnery, jejichž počet v území každý rok zvyšujeme. V rámci spolupráce je také důležitý pohled kraje a jeho přístup k edukaci a kooperaci s obcemi, které svou aktivitou kraj motivuje." Společnost ASEKOL proto pořádá soutěže, ve kterých územně samosprávné celky za jejich aktivitu finančně oceňuje. Zástupci vítězných krajů si z galavečera tak kromě certifikátu odnesli i šek v hodnotě 100 000 Kč na podporu charitativních projektů ve svém regionu, vítězná obec obdržela šek v hodnotě 50 000 Kč na vylepšení systému nakládání s odpady.

Vzhledem k rozmanitosti aktivit v oblastí třídění elektra byly vyhlášeny 3 kategorie. Vítězem kategorie AKTIVNÍ KRAJ s největším počtem vytříděného elektra na osobu za uplynulé desetileté období se stal Zlínský kraj. Ocenění v kategorii sběru do červených kontejnerů převzal Kraj Vysočina. Pětičlenná porota složená ze zástupců Ministerstva životního prostředí, Svazu měst a obcí ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a zástupců výrobců a prodejců elektra rozhodovala na základě podkladů o vítězi v poslední kategorii, jíž je cena poroty. V této kategorii byly uděleny dvě ceny, za nejlepší přístup k osvětě, jež si převzal Liberecký kraj, a ocenění za největší nárůst aktivity a sběru, které náleží Karlovarskému kraji. Dle pravidel soutěže vítězné kraje využijí finanční ohodnocení v hodnotě 100 000 Kč na podporu charitativních projektů ve svém regionu.

Absolutním vítězem soutěže AKTIVNÍ OBEC, která má za cíl podporu sběru, ale i osvětu, se letos stala obec Ždírec nad Doubravou z Kraje Vysočina. ,,Jsme rádi, že se obce už podruhé zapojily do soutěže, kde nejde pouze o třídění elektra, ale i šíření osvěty a edukaci občanů. Výherce od nás získává výhru v hodnotě 50 000 Kč na vylepšení systému nakládání s odpady," dodává Jan Vrba.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů