Úterý, 19. března 2024

Ostrava nechá svážet bioodpad ze škol a školek

Ostrava nechá svážet bioodpad ze škol a školek

Ostrava nechá zpracovávat bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Od února příštího roku bude biologicky rozložitelný odpad z 55 mateřských a základních škol svážet dvakrát až třikrát týdně městská společnost OZO Ostrava, která vyhrála výběrové řízení. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

"Ostrava se historicky snaží zvyšovat míru využitelnosti odpadu ve městě, takže jsme zadali veřejnou zakázku na svoz gastroodpadu z jídelen školských zařízení. Množství odpadů zatím nedokážeme přesně určit, ale mohlo by to být až kolem 650 tun," uvedla Šebestová.

Do veřejné zakázky se přihlásili dva zájemci, nabídka společnosti OZO Ostrava byla ekonomicky výhodnější. Na dobu dvou let bude město služba stát zhruba 4,5 milionu korun.

"Vloni společnost OZO Ostrava realizovala pilotní projekt svozu gastroodpadu z kuchyní 22 školských zařízení v Porubě. Zjistila, že by na skládce skončilo zhruba 185 tun zbytků," řekla náměstkyně.

Biologicky rozložitelný odpad se bude zpracovávat ve fermentačním zařízení, nebo bioplynových stanicích. Gastroodpad, který je ukládán v kuchyních a stravovnách do samostatných speciálních nádob, tak poslouží buď k výrobě hnojiva, nebo bioplynu.

V minulosti si svoz tohoto odpadu zajišťovala samostatně jednotlivá školská zařízení různými způsoby. Některá měla svoz objednán u společnosti OZO Ostrava, další využívala služeb místních zemědělců, případně odkládala gastroodpad do nádob na směsný komunální odpad, tedy ne vždy v souladu s platnou legislativou. Tento odpad se totiž například nesmí využívat jako krmivo pro zvířata.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů