Sobota, 20. dubna 2024

Kopřivnice: Město pořídilo novou územní studii krajiny

Kopřivnice: Město pořídilo novou územní studii krajiny

Městský úřad Kopřivnice v současné době pořizuje pro svůj správní obvod, tedy pro území zahrnující města Kopřivnice, Příbor, Štramberk a obce Kateřinice, Mošnov, Petřvald, Skotnice, Trnávka, Závišice a Ženklava, územní studii krajiny.

Studie je dokumentem zabývající se krajinou jako celkem s cílem vytvořit podklad pro řešení koncepce uspořádání krajiny v územních plánech, pro doplnění územně analytických podkladů, pro činnost dotčených orgánů, a zejména stanovení cílové vize krajiny s ohledem na její uživatele a jejich potřeby. ,,Jedná se tedy o vyvážený dokument syntetizující poznání o krajině na základě víceoborového přístupu," doplnila vedoucí odboru stavebního řádu, územního plánování a památkové péče Markéta Kvitová.

Územní studie krajiny má dvě části - analytickou (doplňující průzkumy a rozbory) a návrhovou. ,,Analytická část obsahuje dostupné údaje o území, jsou v ní definovány hodnoty krajiny, její potenciály, ale rovněž i ohrožení, rizika a problémy v území, jsou vyhodnoceny a zpřesněny typy krajin a určeny problémy k řešení v navazujícím návrhu územní studie krajiny. Návrh vymezuje krajinné okrsky a stanoví jejich rámcové využití s ohledem na jednotlivé složky krajiny, ochranu jejích hodnot a snižování rizik," doplnila Markéta Kvitová. Územní studie vzhledem ke své podrobnosti nemůže řešit konkrétní opatření v území, ani projektovat, ale měla by sloužit jako jakýsi manuál pro její uživatele, tedy obyvatele, místní samosprávu, vlastníky zemědělských a lesních pozemků a další tak, aby definovaná cílová vize krajiny nezůstala pouze na papíře, ale postupně nabývala reálné obrysy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů