Úterý, 19. března 2024

Sněmovna asi kvůli EK posílí pozici ekologických organizací

Sněmovna asi kvůli EK posílí pozici ekologických organizací

Nevládní ekologické organizace asi získají ze zákona výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekogické újmě. Změnu má na nátlak Evropské komise přinést novela, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Dolní komora rozhodne mimo jiné o opětovném návrhu poslance ODS Jana Zahradníka na zamítnutí předlohy, neboť prý vychází ekologům vstříc víc, než požaduje směrnice. Ekologické organizace staví do role prokurátora či veřejného žalobce, uvedl poslanec.

Zákon by měl v reakci na výtky Evropské komise výslovně stanovit, že řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření lze zahájit jak z moci úřední, tak na žádost neziskové organizace založené za účelem ochrany životního prostředí. Pokud by novela nebyla přijata, Česku by od komise hrozila pokuta ve výši nejméně dvou milionů eur (zhruba 52 milionů korun).

Komise české straně vytýká, že hlavním postupem při řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření je řízení z moci úřední a na tento způsob se podle ní klade větší důraz než na řízení zahajované na žádost.

V Česku podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebyl dosud zaznamenán žádný případ takové ekologické újmy, který by si vyžádal uložení nápravných opatření podle měněného zákona.

Žádost o zahájení řízení bude moci podle navrhovaného znění podat fyzická nebo právnická osoba, která je ekologickou újmou dotčena nebo je u ní takové dotčení pravděpodobné. Nově má být výslovně uvedeno, že o něj bude moci požádat i právnická osoba, která není založena za účelem podnikání a jejímž hlavním cílem je ochrana životního prostředí.

Pirátská poslankyně Dana Balcarová navrhla rozšířit působnost zákona o nové chráněné druhy. Další poslankynin návrh se týká ochrany půdy - v případě jejího znečištění by ukládal viníkům povinnosti při zlepšení její kvality. Sněmovní výbor pro žovotní prostředí žádné úpravy nepodpořil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů