Úterý, 19. března 2024

Nymburk se chce stát pilotním městem v projektu měření zápachu

Nymburk se chce stát pilotním městem v projektu měření zápachu

Nymburk se chce stát pilotním městem v projektu, který sleduje zápach i kvalitu vzduchu. Jedná kvůli tomu se společností Odour, která se na tato měření specializuje. Nymburk se hodlá do projektu zapojit především kvůli stížnostem na místní zinkovnu a lakovnu APP, někdejší AZOS, která podle místních obyvatel obtěžuje zápachem každodenní život, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí radnice Petr Černohous.

Nymburk se několik let snaží firmu donutit, aby snížila zápach z provozu. Firma s kritikou města nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Podnik neporušuje žádné předpisy ani podle zjištění stavebního úřadu v Mladé Boleslavi, kterému byl spor přidělen.

Součástí projektu na měření zápachu je například umístění meteostanice. Systém AirQ umí identifikovat a monitorovat zdroje pachu a měřit pachový tok. Metoda funguje tak, že stížnosti zaznamenávají obyvatelé pomocí aplikace v mobilním telefonu a odešlou je do systému. Systém stížnost vyhodnotí na základě hydrometeorologických dat a emisí zápachu odcházejícího ze zdroje jako oprávněnou, nebo neoprávněnou.

Stížnosti také systém eviduje do map a je vodítkem pro státní správu, kde hledat původce zápachu a zda je nutné ho regulovat. Město by mohlo spolupráci se společností Odour navázat počátkem příštího roku.

Spor mezi firmou a městem skončil u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Rozsudek potvrdil letos krajský soud. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak učinil až stavební úřad v Mladé Boleslavi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů