Úterý, 19. března 2024

Dioxiny v plastových hračkách? Místo vánočních dárků průmyslový odpad

Dioxiny v plastových hračkách? Místo vánočních dárků průmyslový odpad

V plastových hračkách a dalším zboží z recyklovaného elektrošrotu jsou nejen rizikové zpomalovače hoření, ale i extrémně jedovaté bromované dioxiny. Víme o nich, že poškozují vývoj mozku, ničí imunitu a narušují fungování štítné žlázy. Zboží z recyklovaného plastu je jedovatější, než jsme si mysleli. Potvrdil to celosvětový výzkum, na kterém se podílela česká Arnika. Mezi výrobky vede také kostka s motivem krtečka zakoupená na českém trhu. Rodiče by se proto měli mít před Vánoci obzvlášť na pozoru a nejlépe se hračkám z černého plastu vyhnout.

Fotky kontaminovaných výrobků najdete ve fotogalerii: www.arnika.org

Nejvíce bromovaných dioxinů[i] obsahoval přívěšek na klíče zakoupený v Německu, vzápětí následovala kostka s krtečkem z Česka, pistolka z Francie a kytara z Portugalska. Množství dioxinů v hračkách bylo tak obrovské, jako kdyby si děti hrály s popílkem ze spalovny nebo s jiným průmyslovým odpadem. Takové látky by neměly být v žádném spotřebním zboží, natož v produktech pro děti.

Výrobci dioxiny do zboží záměrně nepřidávají, vznikají jako vedlejší produkt při výrobě toxických bromovaných zpomalovačů hoření[ii], které jsou obsaženy v elektroodpadu. Jeho špatně nastavenou recyklací se látky dostávají do zboží a našich domácností. Na rozdíl od zpomalovačů, obsah bromovaných dioxinů ve výrobcích nepodléhá nikde žádné regulaci. Omezení platí jen v Německu, ale jen pro část z celé škály bromovaných dioxinů. Daleko známější jsou chlorované dioxiny[iii], které jsou regulovány celosvětově Stockholmskou úmluvou.

,,Pro děti chceme vytvořit zdravé prostředí. Nedosáhneme toho, pokud umožníme toxické látky neustále recyklovat. Řešení je přitom jednoduché, vyřaďme nejtoxičtější bromované zpomalovače z oběhu a zbavíme se i dioxinů. Recyklace je skvělá věc. Dělejme ji proto správně,"upozorňuje Karolína Brabcová z Arniky.

Zástupci nevládek z Afriky, Asie, Evropy a Jižní Ameriky nechali osm hraček a sponu do vlasů otestovat v německé laboratoři MAS. Dioxiny byly nakonec potvrzeny ve všech vzorcích. Podle dostupných informací jde o první veřejně dostupnou studii, která prokázala obsah bromovaných dioxinů v produktech pro děti. Předměty zakoupené v Česku, Německu, Francii, Portugalsku, Argentině, Indii a Nigérii jsou důkazem, že se jedná o celosvětový problém.

Bromované dioxiny ovlivňují vývoj mozku, poškozují imunitní systém nenarozených dětí, narušují funkci štítné žlázy a způsobují neplodnost. Některé studie prokázaly vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a hyperaktivitu u dětí. Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. Jako vedlejší produkty doprovázejí bromované zpomalovače hoření a vznikají také v důsledku spalování bromovaných odpadů a materiálů.

,,Aby se zabránilo přítomnosti vysoce toxických látek v hračkách, musí EU a její členské státy zabránit recyklaci těchto perzistentních organických látek do plastových výrobků. Toho lze dosáhnout zejména nastavením přísných limitů těchto látek v odpadech. Také je třeba, aby se bromované dioxiny dostaly na seznam látek, o jejichž eliminaci usiluje Stockholmská úmluva[iv], stejně jako je tomu u chlorovaných dioxinů," vysvětluje Jindřich Petrlík z Arniky, hlavní autor studie.

Analyzované spotřební produkty byly zakoupeny v 7 zemích na 4 kontinentech a byly již zahrnuty v předchozích analýzách na přítomnost toxických bromovaných zpomalovačů hoření[v]. Významná kontaminace hraček dioxiny se pohybovala v rozmezí 56 až 3800 pg WHO-TEQ[vi] / g. V nejméně jednom vzorku z každé země byly zjištěny hodnoty v řádu stovek pg WHO-TEQ / g, jako v případě popílku a popela ze spaloven odpadu.

Mezera ve stávající legislativě je špatná nejen pro Evropu, ale i pro rozvojový svět. Evropa nyní odešle 15 - 50 % svého elektronického odpadu s nebezpečnými koncentracemi bromovaných zpomalovačů hoření legálně i nelegálně do méně rozvinutých zemí v Asii a Africe, kde je odpad recyklován a kontaminuje nové výrobky, které se vrací zpátky na naše trhy.

Výrobek

Země nákupu

Bromované dioxiny

Bromované zpomalovače hoření

PBDD/F (pg TEQ/g)

PBDE (mg/g)

Přívěšek na klíče

Německo

3821

511

Kostka s krtečkem

Česká republika

2159

2614

Pistolka

Francie

2058

1077

Kytara

Portugalsko

1137

3318

Rubikova kostka

Nigérie

860

1,78

Rubikova kostka

Argentina

727

708

Rubikova kostka

Indie

690

593

Spona do vlasů

Česká republika

60

1623

Rubikova kostka

Nigérie

56

1218

Více na www.recyklujbezjedu.cz

Poznámky:

[i] Bromované dioxiny: www.arnika.org/bromovane-dioxiny

[ii] Konkrétně se jedná o polybromované difnylétery (PBDE):

www.arnika.org/pbde-polybromovane-difenylethery

či hexabromcyklododekan (HBCD):

www.arnika.org/hbcd-hexabromcyklododekan

[iv] Seznam látek zakázaných Stockholmskou úmluvou:

https://arnika.org/stockholmska-umluva-seznam-latek

[vi] TEQ - dioxiny mají rozličnou toxicitu. Proto se při uvádění množství uvádí tzv. toxický ekvivalent, který vyjadřuje míru toxicity konkrétního typu dioxinu ve vztahu k tomu nejtoxičtějšímu z nich (2,3,7,8 tetrachlordibenzo-p-dioxin, TCDD)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů