Úterý, 19. března 2024

Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

Mendelova univerzita v Brně zjistila, že studenti v její menze vyhodí až pětinu jídla, což je 93 kilogramů za den. Škola proto zahájila informační kampaň, která má zmírnit plýtvání potravinami. Kampaň využívá letáky i sociální sítě. Výzkum a kampaň chce univerzita rozšířit do celé ČR i mimo oblast hromadného stravování.

Situaci v menze Mendelovy univerzity autoři výzkumu sledovali v říjnu. "Na začátku semestru a ve zkouškovém období je návštěvnost menzy nižší. Chtěli jsme měsíc, který není v tomto smyslu sezonní," řekla vedoucí Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Lea Kubíčková.

Změnu chování studentů měla následně zajistit informační kampaň, kterou tvořily letáky přímo v menze a příspěvky na sociálních sítích univerzity. "První den měla kampaň na studenty výrazný efekt. Ten ale postupně mizí. Momentálně je množství vyhazovaného jídla menší průměrně pouze o jeden kilogram," řekla Kubíčková. Univerzita prostřednictvím plakátů studenty vybízela například k tomu, aby si sami říkali o menší porce.

Vedoucí oddělení public relations provozně ekonomické fakulty Hana Urbánková nepříliš velký úspěch kampaně připisuje informační přehlceností takzvané generace Y. "Pokud bychom chtěli, aby letáková kampaň na mileniály fungovala dlouhodobě, museli bychom plakáty obměňovat každé tři dny," řekla Urbánková.

Jedna ze studentek Magdalena Šimková letákovou kampaň výrazněji nezaznamenala. "Plakátů jsem si moc nevšímala. Osobně se snažím jídlo dojídat a vybírat si to, co opravdu sním. Ale kampaň se mi líbí. Už jsem byla na jedné přednášce naší školy na toto téma," řekla Šimková.

Na sociálních sítích měla kampaň i negativní odezvu. Studenti pod příspěvek na oficiálních stránkách Mendelovy univerzity přidávali fotky jídel z menzy, které podle svých komentářů museli vyhodit. "Sním hodně, ale dnešní řízek, co vypadá jako řízek, ale o řízku se bavit nemůžeme, opravdu nesním. Teď co s tím, abych to nevyhazoval," napsal v komentáři jeden z komentujících studentů Tomáš Krajíček.

Univerzita má ale z dotazníkových průzkumů mezi studenty na menzu spíše kladné reference. "Určitě se vyskytují výkyvy v podobě přesolené rýže. Nestává se to ale často. Celou věc řešil studentský senát a na zlepšení spolupracoval přímo s menzou," řekla Kubíčková.

Sára Zedková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů