Úterý, 19. března 2024

6 tipů, jak mít letos šetrnější Vánoce

 Svátky pohody, radosti a klidu. Ale také velké spotřeby, konzumu a nadprodukce - i tohle bohužel patří k Vánocům...

6 tipů, jak mít letos šetrnější Vánoce

Ovšem taková půjčovna stromečků, šátek místo balicího papíru nebo skleněné brčko mohou pomoci. Jak tedy na to, aby během Vánoc netrpěla vaše peněženka ani příroda?

Živý stromeček? Zkuste ten z půjčovny

Plastové náhrady stromečků je téměř nemožné recyklovat, a při jejich výrobě i transportu dochází k obrovské zátěži životního prostředí. Nejlepší ekologickou variantou jsou v tomto případě malé vánoční stromečky v květináči. Nemáte tak úplně čas na následné přesazování a údržbu? Využijte půjčovny vánočních stromků. Objednáte si ten nejlepší pro vás, pronajímatelé vám ho v daný den dovezou, a po skončení všeho veselí stromeček zase odvezou, zasadí, a příští rok udělá radost někomu dalšímu.

Balicí papír, kam se člověk podívá

Prvním krokem, jak tuhle katastrofu zmírnit, je použít recyklovaný papír a rozbalovat ho tak, aby byl znovu použitelný. Zbytek je třeba správně zrecyklovat. Zkuste také zredukovat množství zbytečných doplňků, jako jsou stužky nebo jmenovky a nahraďte je přírodními dekoracemi z lesa. Ideální je samozřejmě použit alternativní obal. Budou se vám hodit staré noviny, sklenice, látkové pytlíky nebo plechové dózy. Anebo můžete být ještě větší koumák a zabalit dárek do šátku, plátěné tašky či trička.

Nezapomínejte na přírodu

Krásným příkladem nejen ekologických Vánoc, ale hlavně perfektně šetrného bydlení je pasivní dům ze slámy, takzvaný Slamáček, Jana Chvátala. S tímto originálním projektem se mu dokonce podařilo stát se absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe. ,,O Vánocích budeme sedět u krbu a užívat si klidu. Máme i stylové slaměné ozdoby na stromeček. Tím bude sazenice jedličky, která v rámci projektu pražského ekocentra Toulcův dvůr poputuje na jaře na zasazení do Břežanského údolí," říká Jan Chvátal.

Čokoláda nebo víno? Darujte raději brčko nebo plátěnku

Zkuste být vnímavější k tomu, o čem vaši drazí často mluví. Jeden promyšlený dárek zcela postačí. Své blízké můžete také motivovat, aby byli sami příští rok ohleduplnější k životnímu prostředí. Stačí darovat skleněnou nebo nerezovou láhev na vodu, termohrníček na kávu s sebou, skleněné nebo nerezové brčko či plátěnou tašku na nákupy.

Home-made neboli vlastní výroba

Víte, že vlastnoruční výroba napomáhá vaší kreativitě a dodává pocit zadostiučinění? Je to taky skvělá činnost pro děti v rámci zdravého rozvoje. To a mnoho dalšího učí ty nejmenší v Mateřské škole Mateřídouška ve Frýdku-Místku. ,,Tvoříme z recyklovatelného materiálu, z pet lahví, z kartonu, kelímků a mnohého dalšího. V prosinci jsme takto vyrobili Mikuláše, Čerta a Anděla, kteří teď zdobí třídu," říká ředitelka MŠ Šárka Čerňáková. Do svých činností se školka snaží zapojit i rodiče. ,,Rodiče našich žáčků se setkávají pravidelně na takzvaných dílnách, kde tvoří z různých přírodních materiálů," uvedla Šárka Čerňáková, která školku reprezentovala v kategorii Mládež v soutěži E.ON Energy Globe.

Nakupování s rozumem

Vánoce jsou ale také svátky jídla. Jedním z problémů je, že většina supermarketů používá nadměrné množství přebytečných obalů. Zkuste pro změnu zavítat do bezobalového obchodu. Platí zde heslo, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Tento koncept podporuje také MIWA. Tato česká společnost přišla s technologickou inovací vyřazující jednorázové obaly z celého procesu od výrobce přes prodávajícího až po zákazníky. Se svým nápadem vyhrála jednu z kategorií soutěže E.ON Energy Globe. ,,Na Vánoce se hodně peče, vaří a smaží, při čemž vzniká hromada obalů z použitých ingrediencí," říká Tereza Dohnalová, manažerka MIWA. Obchody této společnosti mají zboží uskladněné v kapslích, ze kterých je zákazník dostává buď do vlastního, vratného, nebo eco-friendly obalu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů