Sobota, 20. dubna 2024

Poškození životního prostředí na Vyškovsku bude řešit soud v Brně

Poškození životního prostředí na Vyškovsku bude řešit soud v Brně

Poškození životního prostředí při budování motokrosové dráhy u Vážan nad Litavou na Vyškovsku bude řešit odvolací soud v Brně. Okresní soud ve Vyškově z toho uznal vinným spolek SVS Delta Racing Team a potrestal ho propadnutím pěti dotčených parcel. Státní zástupce podal odvolání, řekla dnes ČTK za vyškovský soud Lenka Jančíková. Spolek podle soudu umožnil nelegální navážení suti, která sesuvem poškodila desítky dalších parcel, kde by si jen zmírnění následků podle soudu vyžádalo asi 43 milionů korun.

Spolek podle nepravomocného rozsudku z listopadu umožnil v letech 2012 až 2016 při budování dráhy u Vážan nad Litavou navážení velkého množství zeminy, recyklátu, směsného a stavebního odpadu, a to i s obsahem azbestu. "Prokázalo se, že se tam konaly časté navážky suti včetně nebezpečného azbestu, prokázalo se to posudky i odbornými vyjádřeními," uvedla v odůvodnění samosoudkyně Zdeňka Kalová. Sesuv navážky pak podle ní překryl zemědělskou půdu jiných vlastníků. Šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26.000 metrů čtverečních. Sesuv zasypal i přes 100 metrů potoka. Navážka podle obce ohrožovala i suchý poldr, který tam nechala vybudovat.

Někdejší jednatel spolku Tomáš Hrdinka se podle obhájce Milana Netolického hají tím, že kdyby mu správní orgány neházely klacky pod nohy, vybudoval by tam sportovní areál, jak bylo původně naplánované. Muž v tomto případě neskončil u soudu jen díky tomu, že jeho trestní stíhání v této věci policie vyhodnotila jako neúčelné. Brněnský krajský soud mu totiž uložil 9,5 roku vězení za závažnější daňové úniky.

Vyškovský soud spolek potrestal propadnutím dotčených pozemků. Spolek měl podle rozsudku také zveřejnit vyhotovený rozsudek ve dvou celostátních denících. Žalobce však podal odvolání, případ tak bude řešit Krajský soud v Brně. Soud mohl spolek v krajním případě i zrušit. Spolu s žalobcem se odvolali i někteří poškození, kteří se k řízení připojili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů