Sobota, 20. dubna 2024

Udržitelné Vánoce jsou hlavním tématem prosincového Zpravodaje

Prosincové číslo je plné nápadů a tipů, jak si užít vánoční svátky a přitom nezatížit životní prostředí...

Udržitelné Vánoce jsou hlavním tématem prosincového Zpravodaje

Dozvíte se, jsk se šetrněji snaží žít v soukromí ministr Brabec, jaké dotace Ministerstva životního prostředí můžete napřesrok využít pro zlepšení svého bydlení i jak se s novým rokem změní vodní legislativa.

Nabízíme pohled na Vánoce v duchu českých tradic, ale s ohleduplným přístupem ke zdrojům i odpadům. Ve článku "Udržitelné Vánoce" a desateru "Kam s ním" nabízíme hned několik tipů, jak si Vánoce užít v klidu a pohodě se svými blízkými. Zajímavé možnosti z vlastní zkušenosti nabídli v anketě na Facebooku MŽP také jeho čtenáři. Nejzajímavější z nich jsme vybrali a jsou vám všem k dispozici v naší anketě.

I v novém roce můžete upravovat svá obydlí i zahradu s využitím dotací MŽP na chytrý a udržitelný provoz vaší domácnosti. Váš dům tak může získat zateplením lepší vzhled, spotřebovávat méně energie na vytápění a ohřívání vody, nebo využívat ke svému provozu ekologicky šetrně vyráběnou energii z obnovitelných zdrojů, můžete zalévat zahradu nebo splachovat toaletu akumulovanou dešťovou vodou, nebo se dá využít přečištěná voda odpadní a to vše za pomoci financí z MŽP a SFŽP ČR. Pokud se na větší rekonstrukci nebo přímo stavbu domu nechystáte, ale máte stále ještě starý kotel na tuhá paliva, je nejvyšší čas přemýšlet o jeho výměně. Od roku 2022 bude totiž provoz kotlů 1. a 2. emisní třídy zakázán. V novém roce MŽP se ve spolupráci s kraji spouští další vlnu kotlíkových dotací a vaše domácnost může na nový ekologičtější zdroj získat až 127 tisíc korun. V programech Nová zelená úsporám, Dešťovka a kotlíkové dotace jsou i různé možnosti kombinací mezi nimi a několik způsobů financování, to vše se dozvíte ve článku ,,O co si můžete požádat v roce 2019: tři klíčové dotační programy MŽP pro domácnosti".

Rok 2018 byl opět extrémně suchý a přinesl další nepříznivé změny v krajině. MŽP tento měsíc spustilo pilotní online předpovědní systém HAMR (hydrologie, agronomie, meteorologie, retence), kde každý může najít široké penzum aktuálních užitečných dat. Od léta 2019 systém zohlednění i úpravy vodního zákona a systém bude důležitým a komplexním podkladem pro rozhodování tzv. komisí pro sucho. Všechny informace, jaké údaje v HAMRu jsou již nyní k dispozici, co se chystá a kde webový portál najdete, si můžete přečíst v článku ,,HAMR - aktuální novinka MŽP v boji proti suchu".

Ohlédnutí za letošním Ekofilmem s tématem Voda v krajině včetně fotek, seznamu vítězných snímků a nabídkou na možnost uspořádat zdarma nekomerční ,,Ozvěny Ekofilmu" - přehlídku těchto filmů - přímo ve vaší obci či městské čtvrti, najdete také v prosincovém Zpravodaji.

Přejeme vám klidné a ,,udržitelné" Vánoce a v novém roce ať je vám příroda inspirací.

Prosincové číslo Zpravodaje MŽP ZDE

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů