Sobota, 20. dubna 2024

Ornitologové varují před ohňostroji, ohrožují vylekané ptactvo

Ornitologové varují před ohňostroji, ohrožují vylekané ptactvo

Ornitologové varují před odpalováním ohňostrojů a petard při silvestrovských a novoročních oslavách. Hluk a výbuchy jsou pro divoce žijící ptactvo stresující, vylekaným ptákům může jít i o život. Lidé by se proto měli odpalování rachejtlí a ohňostrojů vyvarovat, a to alespoň v blízkosti zimovišť. K významným zimovištím patří i Vltava v Praze. Výzvu dnes zveřejnila Česká společnost ornitologická.

"Ohňostroje jsou pro ptáky nepříjemné až traumatizující a mohou mít za následek i smrt," upozornil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Divoce žijící ptáci vylekaní hlukem v panice prchají ze svého nocoviště a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do budov, mostů, trolejí a dalších překážek. Střety mohou být podle Vermouzka i smrtelné, což dokládá i úhyn labutí před šesti lety v Praze. Lidé by ale podle něj měli být ohleduplní vůči všem volně žijícím živočichům. Oslava příchodu nového roku může podle ornitologů být důstojná a veselá i bez ohňostroje.

Novoroční ohňostroj v Praze v lednu 2013 vyplašil labutě na Vltavě natolik, že při odletu narazily do trolejí a popadaly mezi diváky. Jedna zemřela na místě, druhá pravděpodobně utonula, když ji policista zraněnou vrátil do vody. Třetí skončila v záchranné stanici v Jinonicích. Vědci amsterodamské univerzity podle Vermouzka monitorují od roku 2008 reakce ptáků na novoroční ohňostroje pomocí radarů. Podle jejich zjištění tisícovky ptáků po ohňostrojích opustí svá zimoviště, vyletí i 500 metrů vysoko, zbytečně přitom vyčerpávají zásoby energie, a navíc musí hledat bezpečné nocoviště, aby se nestaly kořistí predátorů.

Zábavní pyrotechniku drtivá většina lidí kupuje na silvestrovské oslavy, někteří ji používají i při oslavách narozenin. Lidé ohňostroje odpalují zejména v prvních minutách nového roku, radnice objednávají ohňostroj zpravidla na Nový rok. V Praze se chystá ohňostroj na Nový rok v 18:00, odpalovat se bude opět od metronomu v Letenských sadech. Vltava v Praze přitom patří podle ČSO k významným zimovištím vodních ptáků. "Pro některé z nich, jako třeba pro racky, je nejvýznamnějším v celé republice. Aktuálně tu najdeme tisícovky ptáků mnoha druhů," poznamenal Vermouzek.

Zájem o odpalování ohňostrojů dokresluje i statistika dovozu ohňostrojů, která ukazuje na šestinásobný nárůst dovozu od roku 2010 do loňska. Loni dovoz představoval podle databáze Českého statistického úřadu 314 milionů korun, z toho 90 procent ohňostrojů připutovalo z Číny.

Podle prosincového průzkumu agentury Nielsen Admosphere tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s volným prodejem zábavní pyrotechniky. Většina zastává názor, že pyrotechnika zneklidňuje zvířata, je zdraví škodlivá a hlučná, ale zároveň dotváří správnou silvestrovskou atmosféru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů