Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná sčítání ptáků v krmítkách, zapojit se může každý

Začíná sčítání ptáků v krmítkách, zapojit se může každý

V Česku dnes začíná vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. Zapojit se může až do neděle každý, pozorovat může u v krmítku na okně či balkoně, na zahradě, v parku či na jiných místech. Na webu pořádající České společnosti ornitologické najdou zájemci bližší informace a také si tam mohou stáhnout sčítací arch, který jim při sčítání pomůže. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací ptáci v Česku zimují.

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se do sčítání zapojí také ornitologové ze sousedního Bavorska v rámci společného programu Ptačí hodinka. Bavorská společnost Landesbund für Vogelschutz pořádá podobné akce už od roku 2005. V ostatních krajích je připravený program Ptačí krmítka, který je založený na stejném principu.

Účastníci sčítání budou ptáky pozorovat a sčítat po dobu zvolené hodiny. Je možné účastnit se opakovaně, pozorování se ale zapisuje pro každou hodinu zvlášť. Lidé mají sčítat pouze ptáky, které během sčítací hodiny skutečně viděli. Důležité jsou i záznamy o tom, že ptáci v danou hodinu na místo pozorování nepřilétli. U každého druhu se zapisuje vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Účastníci budou moci data odesílat elektronicky nebo poštou do 15. ledna.

Ornitologové díky sčítání získají informace o tom, jací ptáci se v Česku v zimě vyskytují, kteří ubývají a kteří přibývají nebo jaké prostředí nejraději využívají. Získaná data také mohou porovnat s německými kolegy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů