Pátek, 29. března 2024

Čína povolila dovoz dalších geneticky upravených plodin

Čína povolila dovoz dalších geneticky upravených plodin

Čína dnes povolila dovoz pěti geneticky upravených plodin (GM). Je to první takové povolení za 18 měsíců a jeho cílem je zřejmě zvýšit nákupy zemědělských plodin ze zahraničí a zmírnit tlak ze strany Spojených států, aby Čína více otevřela své trhy pro zemědělské zboží, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy jsou největším producentem GM plodin na světě, zatímco Čína je největším dovozcem GM sójových bobů a řepky.

Američtí zemědělci a světoví producenti semen si už dlouho stěžují na pomalý a nepředvídatelný proces schvalování GM plodin pro dovoz do Číny. To přispělo k obchodnímu napětí mezi dvěma největšímu světovými ekonomikami.

Povolení zveřejněné na stránkách ministerstva zemědělství bylo uděleno v době jednání obchodních delegací USA a Číny v Pekingu. Podle jednoho ze zástupců amerického svazu zemědělského průmyslu je to gesto dobré vůle, které má pomoci k vyřešení obchodního sporu.

Dva z nově schválených produktů, řepka od firem BASF a Monsanto, čekaly na povolení k dovozu šest let. Na schválení nyní čeká ještě pět dalších produktů, mimo jiné geneticky upravená vojtěška od Monsanta.

Čína neumožňuje pěstování GM plodin. Tyto plodiny však dováží, mimo jiné geneticky upravené sójové boby a kukuřici jako krmivo pro zvířata.

Ministerstvo také oznámilo, že prodlužuje povolení k dovozu pro 26 dalších GM plodin o tři roky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů