Úterý, 23. dubna 2024

MŽP a MPSV budou analyzovat možnou změnu příspěvku na paliva

MŽP a MPSV budou analyzovat možnou změnu příspěvku na paliva

Ministerstva životního prostředí a práce a sociálních věcí se budou zabývat možnou změnou příspěvku na pevná paliva pro potřebné domácnosti. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo Hnutí Duha. Nyní je příspěvek paušální, a podle ekologů tak motivuje k nákupu nejlevnějšího paliva, často hnědého uhlí. Analýza možných změn nastavení příspěvku s cílem zvýšení motivace příjemců podpory k upřednostnění ekologicky šetrných způsobů vytápění je jedním z úkolů v návrhu usnesení vlády, potvrdilo ČTK ministerstvo životního prostředí.

Návrh ukládá úřadům připravit změny příspěvku na bydlení tak, aby motivoval k využívání čistých paliv. Podle ekologů je však potřeba zkrátit termín předložení analýzy vládě z 31. prosince na 30. června, aby změna platila od už začátku roku 2020. Usnesení podle hnutí také ukládá ministru vnitra zajistit proškolení a vybavení policie k odhalování vozidel s nadměrnými emisemi a jejich odstavování. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve ČTK řekl, že dohodu s dalšími dotčenými úřady na změnách týkajících se postihování vozidel s vymontovanými či poškozenými filtry pevných částic (DPF) považuje za zásadní úspěch resortu v roce 2018.

Ekologové ale kritizují to, že v návrhu usnesení chybí další řešení znečištěného ovzduší, jako například zajištění peněz na pokračování kotlíkových dotací. "Současné zdroje z fondů Evropské unie vyschnou již na konci roku 2019 a bude potřeba sehnat ještě minimálně trojnásobek doposud investovaných deseti miliard korun," uvedlo Hnutí Duha. Ministerstvo letos odstartuje třetí vlnu kotlíkových dotací, v níž jsou tři miliardy korun, z nichž už nebudou podporovány kotle na uhlí.

Dosud bylo z příspěvků resortu vyměněno zhruba 60.000 domácích kotlů, do roku 2020 by to mohlo být 90 až 100 tisíc, řekl ČTK v prosinci Brabec. Nejvíce znečišťujících kotlů první a druhé emisní třídy je ale v provozu kolem 300.000. Úřad se ve třetí výzvě také nově zaměří i na nízkopříjmové skupiny obyvatel v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, kterým nabídne bezúročné půjčky na část kotle, již platí sami.

Podle ekologů jsou dalšími opatřeními, která se v návrhu neobjevila, například zvýšení energetické daně z uhlí či trvání na dodržování nových evropských limitů pro znečišťování z velkých spalovacích zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů