Čtvrtek, 25. dubna 2024

Greenpeace vydalo průvodce pro samostatnou výrobu elektřiny

Greenpeace vydalo průvodce pro samostatnou výrobu elektřiny

Ekologická organizace Greenpeace společně se zástupci Aliance pro energetickou soběstačnost vydala průvodce pro samostatnou výrobu elektřiny. Vzhledem k legislativě a dotačním mechanismům se publikace zaměřuje zejména na výrobu ze slunce. Průvodce je rozdělený do tří hlavních kapitol: rodinné a bytové domy, firmy a města a obce. Greenpeace o tom informovalo v dnešní tiskové zprávě.

V případě rodinných a bytových domů Greenpeace doporučují fototermický systém nebo fotovoltaické elektrárny. U rodinných domů organizace zmiňuje také například ostrovní systém, který se skládá z fotovoltaické elektrárny a akumulátoru, jenž ukládá vyrobenou energii na později. Pro firmy publikace nabízí technologické řešení v podobě fotovoltaiky, fototermiky, bioplynových stanic a využívání biomasy nebo malé vodní elektrárny.

Kromě popisu jednotlivých typů samostatné výroby energie nabízí publikace také informace o možnostech zisku dotace, například z programu Nová zelená úsporám nebo z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkukrenceschopnost. Zájemcům předkládá také postup při instalaci systému nebo příklady praxe ze zahraničí.

"Příklady ze zahraničí ukazují, že občanská a komunitní výroba energie přináší užitek lokální ekonomice, místním zemědělcům, lidem a firmám. Posiluje bezpečnost dodávek energií, zlevňuje cenu energií a zlepšuje ochranu životního prostředí, především kvalitu ovzduší. Česko v tomto ohledu totálně zaspalo a existuje zde zatím pouze jedna energeticky soběstačná obec - středočeské Kněžice," uvedl Jan Freidinger z Greenpeace.

Podle ekologů je spalování fosilních paliv jednou z hlavních příčin globálního oteplování a měnícího se klimatu. Rychlý přechod na obnovitelné zdroje by mohl dopomoci k cíli v roce 2050 dosáhnout nulových emisí oxidu uhličitého způsobených člověkem, míní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů