Sobota, 20. dubna 2024

NEJEN MĚSTA SE ,,VYŠVIHLA" na konferenci UDRŽITELNĚ A ZDRAVĚ VE MĚSTECH

NEJEN MĚSTA SE ,,VYŠVIHLA"  na konferenci UDRŽITELNĚ A ZDRAVĚ VE MĚSTECH

Minulý teden se konala v Praze dvoudenní konference Národní sítě Zdravých měst ČR. Akce ,,VYŠVIHNĚTE SE!" zaštítěné 1. místopředsedou vlády a ministrem vnitra a ministryní pro místní rozvoj, s prezentacemi mnoha zajímavých hostů, se zúčastnilo přes 260 osob. V pracovní části akce se diskutovalo o plánování s občany, řízení a odpovědném chování úřadu, o památkách a urbanismu, podpoře zdraví, zapojení podnikatelů či o smlouvách obcí s developery. Neformálně pak navázala recepce k oslavě 25 let existence asociace s oceněním úspěchů obcí a měst i spolupráce s partnery. DÍKY ZA VAŠI PODPORU!

Včera, 24. ledna 2019 proběhla v pražském hotelu Ambassador hlavní část celostátní konference s názvem VYŠVIHNĚTE SE! s podtitulem UDRŽITELNĚ A ZDRAVĚ VE MĚSTECH, kterou uspořádala Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) - asociace, jenž čítá na 130 členů: měst, obcí a regionů. Na akci se setkali zástupci obcí, měst a regionů, ale i představitelé Poslanecké sněmovny a Senátu, zástupci ministerstev
i mezinárodních institucí a organizací, zástupci univerzit a řady dalších významných institucí a organizací.

Pracovní část otevřeli zástupci významných ministerstev - náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž, náměstek ministryně pro místní rozvoj David Koppitz a náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Ocenili spolupráci s obcemi a kraji, vyzdvihli úlohu svého resortu a každý ze svého pohledu zdůraznil zásadní témata, která kvalitu života v obcích a regionech významně ovlivňují. V odpolední části pak svou zdravici přednesl náměstek ministra vnitra Josef Postránecký a ředitel kanceláře Světové zdravotní organizace OSN v Praze pan Srdan Matic.

Odpolední část konference se pak zaměřila na sdílení osvědčených postupů z denní praxe obcí a měst. Hovořilo se o spolupráci a zapojování občanů obecně (ZNOJMO) i konkrétních skupin obyvatel, jako jsou mladí (DOBŘÍŠ), senioři (PRACHATICE) či podnikatelé (ROŽNOV p. R.). Nechyběla podpora Fair Trade (TŘEBÍČ) či ukázka spolupráce v malých obcích (ZBYSLAVICE). Z oblasti strategií zazněly informace o řízení úřadu (BŘECLAV), o ochraně klimatu a zeleni ve městě (OSTRAVA), o zdraví jako prioritě (VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ). Své místo zde měla i péče o památky a urbanismus (HAVLÍČKŮV BROD), odpovědné chování úřadu (TÁBOR) či podpora cyklodopravy (NOVÝ JIČÍN). Všechna uvedená témata úzce souvisejí s postupem k udržitelnému rozvoji, a tato i další města, obce i regiony se jimi aktivně zabývají, což mj. nese své výsledky i v postupu dle metody MA21.

Tématem udržitelný rozvoj a role měst, obcí a regionů zakončil tento blok emeritní profesor Univerzity Karlovy, pan Bedřich Moldan.

Dnešním dnem, ve spolupráci s Frank Bold Advokáti, navazuje zajímavý workshop k tématu plánování v území, přesněji pak ke smlouvám mezi městy a developery. Diskusní seminář přináší praktické informace z pohledu zkušených právníků, na programu jsou otázky... jak zohlednit potřeby obcí při plánování záměrů v území, jak transparentně spolupracovat s developery, jak se vyhnout riziku satelitních měst bez infrastruktury či jak předejít nadměrnému zatížení území? Workshop se setkává s velikým zájmem účastníků, který vysoce převyšuje kapacitu sálu.

Bližší informace k akci naleznete již nyní na www.vysvihnetese.cz - prezentace spolu s kompletní fotogalerií zde budou brzy ke stažení

V krásném prostředí a za zábavné, ale i poučené moderace Aleše Cibulky byla na volně navazující slavnostní recepci oceněna spolupráce s významnými partnery asociace. Byla předána ocenění v kategorii ,,Skokan roku NSZM ČR 2018" i vyhlášeny výsledky hlasování v anketě o ,,Nejlepší dobrou praxi 2018". Od těch nejpovolanějších - dlouholetých a úspěšných ,,šampiónů" asociace, kteří se mohli zúčastnit - zde pak zazněly příběhy z 25leté historie Zdravých měst. V moderované diskusi své zkušenosti přednesli zástupci CHRUDIMI, LITOMĚŘIC, Kopřivnice, HodonínA, VSETÍNA, Křižánek či kraje Vysočina.

V kategorii ,,Skokan roku 2018" byl oceněn:

? Město TÝNEC NAD SÁZAVOU

Ocenění ,,NEJLEPŠÍ Dobrá praxe 2018" obdržela

? Obec KŘIŽÁNKY

Ocenění pro osobnosti, které s Národní sítí Zdravých měst a jejími členy spolupracují po dlouhá léta a přinesly jí řadu podnětů, získali:

? RUT BÍZKOVÁ (oblast životního prostředí a inovací)

? IGOR HARTMANN (oblast strategické práce)

? PAVEL ŠREMER (oblast životního prostředí)

? JAROSLAV KŘÍŽ (oblast podpory zdraví)

VŠEM OCENĚNÝM GRATULUJEME!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů