Pátek, 29. března 2024

Řím dle soudu musí platit odškodné za znečištění z ocelárny Ilva

Řím dle soudu musí platit odškodné za znečištění z ocelárny Ilva

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) dnes odsoudil Itálii za to, že své občany neochránila před znečištěním z ocelárny Ilva ve městě Taranto na jihu země. Této největší evropské továrně na výrobu ocele je přičítána odpovědnost za stovky úmrtí na rakovinu a řadu dalších zdravotních problémů místních obyvatel. Soud se sídlem ve Štrasburku rozhodl, že italský stát musí zaplatit odškodné 5000 eur (bezmála 130.000 Kč) každé ze 161 osob, které se v letech 2013 až 2015 obrátily v této záležitosti na soud.

Kvůli znečištění v Tarantu vydala například v roce 2010 místní radnice nařízení, že si děti nesmějí kvůli znečištění půdy hrát venku. Sbor místních lékařů veřejně doporučil, aby se děti po každé cestě ven sprchovaly.

Symbolem boje proti znečištění v Tarantu se stal chlapec Lorenzo Zaratta. Ve třech měsících mu byl diagnostikován nádor na mozku; operaci sice přežil, ale nakonec na nádor zemřel v roce 2014 ve věku pěti let. V mozku měl stopy železa, oceli, hliníku, zinku a silikonu.

V roce 2012 byli majitelé ocelárny obviněni, že způsobili ekologické a zdravotní problémy v oblasti. O tři roky později podnik skončil pod zvláštní správou, a nakonec jej koupil největší světový výrobce oceli ArcelorMittal.

Převzetí schválila loni v květnu Evropská komise, podmínkou byl ovšem prodej huti v Ostravě a několika dalších podniků ArcelorMittalu v Evropě. To má zaručit, že převzetí Ilvy nenaruší hospodářskou soutěž a nepovede ke zvýšení cen. Novým majitelem huti ArcelorMittal Ostrava se má stát britská společnost Liberty House, obchod se dojednává. Prodej podléhá schválení EK. Italská Ilva je podle médií součástí skupiny ArcelorMittal od 1. listopadu 2018.

Vedle nákladů na akvizici ve výši 1,8 miliard eur (46,3 miliardy Kč) slíbil nový vlastník Ilvy investici 1,2 miliardy eur (30,9 miliardy Kč) do zvýšení produkce a 1,1 miliardy eur (28,3 miliardy Kč) na zlepšení ekologických podmínek.

Schválený plán na likvidaci znečištění, který má být dovršen v roce 2023, považuje nicméně ECHR za příliš pomalý.

"Přetrvávající situace znečištění životního prostředí ohrožuje zdraví žalobců a obecně všech obyvatel rizikové oblasti," uvedl soud. "(Italské) státní orgány neučinily nezbytná opatření, aby efektivně ochránily právo žalobců na respektování soukromého života," uvedl soud ve svém verdiktu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů