Úterý, 23. dubna 2024

Elektrárna Opatovice zřejmě časem odstaví dva bloky kvůli emisím

Elektrárna Opatovice zřejmě časem odstaví dva bloky kvůli emisím

Elektrárna Opatovice s velkou pravděpodobností odstaví v budoucnu dva z šesti výrobních bloků. Na rozdíl od ostatních čtyř nepodstoupily modernizaci v letech 2014 a 2015, a nebudou tedy plnit emisní limity. Jejich přestavba tak, aby splňovaly ekologické nároky, by byla velmi drahá. Zda bude nutné požádat o výjimky z emisních limitů i pro modernizované kotle, elektrárna zatím neví, řekl ČTK mluvčí elektrárny Martin Sýkora.

"V současné době sbíráme a vyhodnocujeme data, následně se rozhodneme, zda tento nástroj využijeme, zda výjimky budeme potřebovat," uvedl Sýkora. Od srpna 2021 budou platit přísnější emisní limity, dva původní staré kotle je splnit nemohou.

Dřívější tendr na druhou etapu modernizace zbývajících bloků elektrárna zrušila. "Soutěž byla zrušena s ohledem na budoucí evropskou strategii odklonu od uhlí, objem investic, které přesahovaly miliardu korun, i možnost vyrábět potřebnou energii s dostatečnou rezervou tepelného výkonu pouze na čtyřech již retrofitovaných blocích," uvedl Sýkora.

I se čtyřmi kotli je podle něj elektrárna schopna vyrábět potřebnou energii s dostatečnou rezervou tepelného výkonu. Záložní zdroje má i v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi.

Elektrárna Opatovice zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61.000 domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Její elektrický výkon je 363 megawattů, tepelný výkon 698 megawattů. Elektrárna patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá Daniel Křetínský.

Vážněji se s emisními limity potýká další elektrárna v regionu ve Chvaleticích. Požádala krajský úřad o výjimky z nových emisních limitů platných od roku 2021. Podle nich bude elektrárna vypouštět do ovzduší výrazně více rtuti, než by měla, a bude také překračovat normy oxidů dusíku, což kritizují ekologické organizace. Ve střehu je i město Pardubice, chce být účastníkem řízení. Elektrárna přitom v letech 2016 a 2017 za zhruba tři miliardy korun zmodernizovala dva ze čtyř výrobních bloků. Díky tomu značně klesly například emise oxidu siřičitého a tuhých znečišťujících látek. Podle organizace Greenpeace však použila méně účinnou technologii odstraňování dusíku a stejnou chce využít i ve dvou zbývajících blocích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů