Pátek, 29. března 2024

Výběr případů nelegálních skládek odpadu ze zahraničí

Výběr případů nelegálních skládek odpadu ze zahraničí

Výběr případů nelegálního uskladnění odpadu ze zahraničí v ČR (moravskoslezská policie dnes zaznamenala další pokus o nelegální uskladnění nebezpečného odpadu; řazeno chronologicky):

- Bulovka (Liberecko) - Nelegální skládka vznikla v areálu bývalého zemědělského podniku v Arnolticích. Odpady tam byly naváženy od roku 2004 údajně k recyklaci. Zpracováno a využito však bylo podle odhadů něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Za nelegální skládku vyměřila ČIŽP firmě Nisa Recykling pokuty dohromady za 28 milionů korun. O odvoz zhruba poloviny skládky se v roce 2014 postarali Němci, odvoz zbylých 4500 tun odpadu hradil Liberecký kraj a Státní fond životního prostředí. Poslední tuny odpadu odtud byly odvezeny v červnu 2016. Na skládce opakovaně hořelo.

- Dolní Řasnice (Liberecko) - Stovky tun německého textilu a obuvi byly umístěny v bývalé bramborárně. Na nelegální skládku upozornili občané už v roce 2005. Majitel dostal od ČIŽP pokutu 750.000 korun. Na skládce, která se vznítila, opakovaně zasahovali hasiči, po požárech zbylo asi 800 tun odpadu.

- Sosnová (Českolipsko) - Téměř 7000 tun německého smetí nechala do bývalého zemědělského podniku v roce 2005 dovézt podnikatelka Dana Hálová. Za neodstranění odpadu dostala pokuty za více než milion korun. V lednu 2007 bylo dohodnuto, že odpad se do Německa vrátí, v květnu 2008 se tak stalo.

- Milovice (Nymbursko) - Na sklonku roku 2005 sem společnost AM Servis složila 1500 tun komunálního odpadu, převážně plastů a textilu. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) jí udělila pokutu 2,7 milionu korun. MŽP se později s německými úřady dohodlo na odvozu téměř 1000 tun odpadu z bývalého vojenského prostoru.

- Libčeves (Lounsko) - Návrat nelegálního odpadu z této ostře sledované skládky zpět do Německa se v roce 2007 podařilo vyjednat ministerstvu životního prostředí (MŽV). Plasty, hadry, koberce a jiný odpad objevili celníci v bývalém zemědělském objektu počátkem roku 2006. Odvoz odpadu, který tam navezla firma Bau 24, zaplatili Němci. Zpět se vrátilo 750 tun, což byla zhruba polovina odpadů, které zde zbyly po třech požárech. Původně se zde nacházelo asi 4000 tun nelegálních odpadů. V říjnu 2009 bylo rozhodnuto, že v kauze Libčeves nebude nikdo potrestán, státní zástupce zastavil trestní stíhání.

- Studánka u Aše (Chebsko) - V říjnu 2006 se karlovarský krajský úřad začal zabývat případem nedovoleného dovozu odpadu z Německa. Firma Top-Rapax, která byla v té době v konkurzu, v objektu bývalé textilky skladovala v rozporu s předpisy jak pneumatiky, tak komunální odpad dovezený z Německa. V dubnu 2007 jej kamiony začaly odvážet zpět do Německa. Firma dostala pokutu.

- Praha-Lahovičky - V hale leželo téměř rok asi 500 tun textilií, plsti a starého oblečení. Nelegální odpady, které se tam dostaly z Německa, byly v únoru 2007 odvezeny na základě dohody mezi českým ministerstvem životního prostředí a agenturou SAA Baden-Württemberg na náklady německé strany.

- Frýdek-Místek (Ostravsko) - Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu byly minulý týden nalezeny na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku. Pravděpodobně polská firma do hal ve Starém Městě a Bohumíně navezla směsi odpadních hořlavých látek, celkem téměř 700.000 litrů chemikálií. V úterý bylo rozhodnuto, že město nechá odpad odvézt, uskladnit a zabezpečit, nezničí ho ale, dokud neskončí trestní řízení a dokud nebude nalezen viník uložení statisíců litrů odpadu. Potvrdí-li se, že odpad nezákonně navezla polská firma, přejde odpovědnost za likvidaci na Polsko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů