Úterý, 19. března 2024

Chile jako první země Jižní Ameriky zakázalo igelitky v obchodech

Chile jako první země Jižní Ameriky zakázalo igelitky v obchodech

Chile se stalo první jihoamerickou zemí, která zakázala v obchodech igelitové tašky. Zákon vstoupil v platnost loni v létě, o víkendu skončilo přechodné období pro velké obchody a supermarkety. Informovala o tom místní média.

Od tohoto týdne hrozí prodejcům v chilských supermarketech pokuta 370 dolarů (asi 8300 Kč) za každou plastovou tašku, kterou dají zákazníkovi. Výjimku mají potraviny, které musejí být v sáčku z hygienických důvodů. Malí obchodníci dostali delší přechodné období, takže ještě rok a půl mohou dávat zákazníkům maximálně dvě igelitové tašky na jeden nákup.

"Jsme rádi, že občané tento krok podporují a zvykli si používat jiné tašky na nákup," komentovala postupné zavádění opatření ministryně životního prostředí Carolina Schmidtová.

Podle chilské vlády se v zemi ročně vyrobí 3,2 miliardy igelitek. "Používá se 15 minut a 400 let pak znečišťuje naše moře a města," uvedl na twitteru chilský prezident Sebastián Piňera.

Podle některých ale zákaz igelitových tašek životnímu prostředí zas tak neuleví. Mnozí igelitky používali v domácnostech na odpadky a místo toho nyní budou kupovat více sáčků na odpadky. "Pokud chceme, aby opatření měla opravdový ekologický efekt, musíme snížit používání plastů na všech frontách, například i u obalů jídel," řekl serveru BBC šéf organizace Greenpeace v Chile Matías Asún.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů